Lasse Reimertz, Urban Söderberg och Micke Högbom räddnigstjänsten i Stöde. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Lasse Reimertz, Urban Söderberg och Micke Högbom räddnigstjänsten i Stöde. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Konsten att ta sig ur en isvak

4:11 min

Med värmen så blir isarna allt sprödare och varje år får räddningstjänsten hjälpa till att undsätta människor som lockats ut på allt för svaga isar. 

Eleverna på Stöde skola fick i förra veckan lära sig hur det känns att hamna i en iskall vak under överinseende av räddningstjänsten från Stöde.

Vad händer egentligen med kroppen när den blir snabbt kraftigt nedkyld? Hur länge överlever man? Hur tar man sig upp ur en isvak och hur hjälper man någon som ramlat i?

– Det viktigaste är att ha rätt utrustning med sig, det vill säga alltid bära med sig isdubbar. Om man ändå hamnar i vattnet ska man direkt ropa på hjälp eftersom det efter bara några minuter kommer bli svårt att ha muskelstyrka i armar och händer, säger Micke Högbom vid räddningstjänsten i Stöde.

Den som ska hjälpa någon upp ur en isvak alltid måste ha någonting emellan sig och den som är nödställd, en stege, en stav eller en jacka för annars riskerar den som försöker hjälpa att också bli neddragen i vattnet.

 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista