Angel Villaverde (MP) är tillbaka på jobbet. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
1 av 4
Angel Villaverde (MP) är tillbaka på jobbet. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Angel Villaverde (MP) är frisläppt. Foto: Privat
2 av 4
Angel Villaverde (MP) utanför fängelset. Foto: Privat
Angel Villaverde med sin fru och mamma utanför domstolen i Peru efter att han friades. Foto: Privat
3 av 4
Angel Villaverde med sin fru och mamma utanför domstolen i Peru efter att han friades. Foto: Privat
Angel Villaverde (MP) är tillbaka på jobbet efter fängelsetiden i Peru. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
4 av 4
Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP) är tillbaka på jobbet. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Angel Villaverde tillbaka i Sundsvall

1:14 min

Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP) är tillbaka i Sundsvall efter att ha suttit fängslad i sitt forna hemland Peru. Det var i julas han greps på flygplatsen i Lima dit han åkt för att träffa sin mamma. Han anklagades för terrorism men frikändes senare i en rättegång.

Angel Villaverde greps på flygplatsen redan när han anlände till Peru och häktades senare misstänkt för terrorism. Brott som skulle ha inträffat innan han flydde till Sverige på 90-talet. Efter flera månader i häkte och senare fängelse friades han från alla anklagelser i en rättegång.

Jag har rånats, misshandlats och kränkts av polisen som grep mig.

Angel Villlaverde beskriver den första tiden i häktet som mörk och berättar hur han misshandlades av poliser med batonger och hur han vid flera tillfällen tvingades klä av sig alla kläder.

– Hos polisen fanns ingen som helst empati. De behandlade oss värre än djur. De misshandlade mig, stal mina tillhörigheter och skrek hela tiden med syfte att psykiskt bryta ner mig.

Efter tiden på häkten flyttades Angel Villaverde till ett fängelse med hög säkerhetsgrad. Där levde han tillsammans med grova brottslingar, sov på en smutsig madrass och lyckades byta till sig råvaror för att kunna laga sin egen mat. Det var också där som han började undervisa ungdomar som vare sig kunde läsa eller skriva.

– Det började med en ung man, 21 år gammal, som inte kunde skriva sin namnteckning.

Jag frågade om han ville lära sig läsa och skriva och en timme senare hade jag fem elever.

– Totalt kom jag att undervisa femton ungdomar, berättar Angel Villaverde.

Angel Villaverde släpptes sedan ut ur fängelset i väntan på den rättegång som till sist friade honom från alla misstankar om brott.

Efter att ha träffat sin familj i Peru återvände Angel Villaverde till Sundsvall och är nu tillbaka som politiker för Miljöpartiet som han representerar i Sundsvalls kommunfullmäktige.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista