Örnköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland upplagda på ett bord.
Besparingar för Ångermanlands tidningar. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio

Hälften av alla journalister kan försvinna från tidningarna i Ångermanland

Dråpslag mot TÅ och ÖA när Mittmedia sparar
0:52 min

Just nu pågår förhandlingar om neddragningar på Mittmedias tidningar i Västernorrland. Om arbetsgivarens förslag går igenom blir det ett dråpslag mot redaktionerna i Ångermanland.

Totalt innehåller förslaget 68 tjänster för den nya gemensamma organisationen som man vill sätta i drift i Västernorrland.  Det är en neddragning med åtta tjänster jämfört med idag. Men förslaget innebär också en gemensam desk, featuregrupp och agendagrupp med huvudsaklig bemanning i Sundsvall dit många tjänster kommer flyttas enligt förslaget.

I Ångermanland skulle hälften av alla journalister försvinna om det här förslaget blir verklighet. Tio tjänster skulle tas bort i Härnösand, en i Kramfors och sju i Örnsköldsvik. Det är totalt 18 av dagens 37 tjänster som skulle tas bort.

I Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik innebär det i princip en halvering på varje redaktion. På lokalredaktionen i Kramfors skulle det bli kvar en enda journalist.

Ingenting är klart än och förhandlingar väntas pågå hela dagen idag men om arbetsgivarens förslag blir verklighet så är det ett dråpslag mot tidningarna i Ångermanland säger flera journalister som P4 Västernorrland talat med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".