Peder Björk (S) Foto: Sara Johansson/SR
Peder Björk (S) Foto: Sara Johansson/SR

Peder Björk (S) om kritiken från revisorerna

1:41 min

Kommunstyrelsen i Sundsvall får kritik av revisorerna för att inte ha stöttat socialnämnden på ett bra sätt. En nämnd som förra året gick back 214 miljoner kronor.

Ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall är socialdemokraten Peder Björk och han säger att han har full respekt för revisionen och deras slutsatser men att han inte delar dem.

– Vi i kommunstyrelsen har följt utvecklingen i socialnämnden noggrant och vi har återrapporterat till kommunfullmäktige bland annat i form av delårsrapporter.

Vi riktar allvarlig kritik mot kommunstyrelsen. Vi bedömer att
kommunstyrelsen har varit passiv i sin uppsiktsplikt över socialnämndens
situation och inte påkallat fullmäktiges uppmärksamhet på problemen eller
stöttat socialnämnden och fullmäktige med förslag till åtgärder.

Kunde ni i kommunstyrelsen gjort annorlunda?

– Ja, enligt revisorerna så tycker de ju att vi borde ha lagt fram fler förslag, men som sagt, vi har följt den frågan noga och vi har ju också bedömt att dom beslut som de har fattat har varit tillräckliga för att komma till rätta med det här på lång sikt. Därför har vi valt att inte lägga några egna förslag.

Har ni gjort tillräcklig?

– Man kan alltid fundera på om man har gjort tillräckligt. Jag tycker socialnämnden har varit väldigt aktiv och jag tycker att man har fattat de beslut som behövs men det måste också följas av att det blir genomförande ute i organisationen och det hoppas jag verkligen att vi får se under 2016.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista