Elisabet Carlsson kikare
1 av 3
Elisabet Carlsson är aktiv i Medelpads ornitologiska föreningen, i damsektionen Ringduvorna och spanar här efter gräsänder. Foto: Lotte Nord
Elisabet Carlsson
2 av 3
Glada om än lite kalla efter några timmar en aprilkväll på spaning efter flyttfåglar. Lotte Nord och Elisabet Carlsson.
Träpippi
3 av 3
Den här ovanliga träbräckaren syns förmodligen endast den 1 april på Stornäset, Alnö. Foto: Lotte Nord

Stornäset på Alnö väntar på fågelinvasionen

1:13 min

Elisabet Carlsson, ornitolog, har tagit med kikaren en tidig aprilkväll och vi spanar efter fåglarna som finns där trots att isen ligger utanför Alnö.

Det är en kylig kväll när Elisabet Carlsson och jag åker ut till Stornäsets naturreservat på Alnö. Det här området är spännande för fågelälskare, botaniker, geologer och historiker. Alnön har ett vulkaniskt förflutet och det finns en geologisk lokal som vi passerar för just den här kvällen är det fåglar som gäller.

– Disigt och dimmigt, men det hindrar inte för en fin naturupplevelse, säger Elisabet Carlsson och drar på sig tumvantarna.

Strax hör vi en rödhake. Vi ser spår av spillkråka. Vitkindade gäss. Tranor skäller i fjärran. Och vi spanar på holkar.

– Det är effektiv myggbekämpning att sätta upp fågelholkar. Någon myggdammsugare eller kemiska preparat det behövs inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista