Järvhannen fångad på bild av en viltkamera i trakterna av Ånge. Foto: Sveriges Lantbruksuniversitet SLU
Järvhannen fångad på bild av en viltkamera i trakterna av Ånge. Foto: Viltkamera/Sveriges Lantbruksuniversitet

Järv med sändare hjälper forskarna

3:18 min

En järvhanne i Ångetrakten har fått en sändare runt halsen så forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet ska lära sig mer om hur järven rör sig i området.

Det är flera järvar i skogslandet som fått sändare och en av dessa finns i gränslandet mellan Västernorrland och Jämtland. Forskaren som leder projektet heter Jens Persson.

– Det handlar om hur man ska kunna förvalta de stora rovdjuren. Vi kan se att järven oftare söker sig utanför renbetesområdet och eftersom det är svårare att spåra utan snö behöver vi använda det här tekniska hjälpmedlet.

Järven är en tuffing som kan ta smärta och den rör sig både långt och ganska snabbt trots att den ser klumpig ut. För Västernorrlands del är det just en hanne som är särskilt intressant eftersom den nu bär med sig sändare och batteri.

– Batteriet håller nog i åtta till tolv månader beroende på hur ofta vi tar positioner på den.

Har järven något namn?

- Nej, den har ett ID-nummer.

Vill du ha hjälp av P4 Västernorrland att ge järvhannen ett namn?

- Ja, det är en god idé. Då vet man lättare vilken järv man pratar om, säger Jens Persson.

Många har tagit chansen att ge ett namnförslag på järvhannen på P4 Västernorrlands facebooksida.

Jag tycker den ska heta järven Järmund.

Eftersom arten heter Gulo gulo skulle den kunna heta "Gulor". Ett annat alternativ är GulOtto.


Järv

Art i familjen mårddjur. Den blir 70-85 cm lång (i Nordamerika upp till 110 cm) och har därtill en 15-25 cm lång svans. Den är grövre byggd än andra mårddjur och väger 10-30 kg. Pälsen är ljusbrun till svartbrun, med ett ljusare band baktill längs varje sida och ljus teckning i ansiktet. Arten förekommer cirkumpolärt på norra halvklotet på tundra och i norra delen av skogsbältet, i Sverige söderut till Härjedalen. Den livnär sig på sommaren av mindre däggdjur och fåglar samt en del vegetabilier, medan den vintertid till största delen livnär sig av renar som den själv eller andra rovdjur dödat. 

Källa: ne.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista