Allmänna handlingar som är offentliga. Foto: Ulla Öhman/SR
1 av 2
Huvudregeln är att allmänna handlingar är offentliga. Foto Ulla Öhman/SR
Tobias Åsberg är tillförordnad administrativ chef på landstingets kansli i Härnösand. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Tobias Åsberg är tillförordnad administrativ chef på landstingets kansli i Härnösand. Foto Ulla Öhman

Press på landstingets kansli när allt fler begär ut handlingar

1:17 min

Allmänhetens intresse för landstinget just nu har gjort att antalet ärenden där man begär ut handlingar har ökat med 200 procent.

Har du begärt ut handlingar? Om inte - vad hindrar dig? Diskutera!


Tobias Åsberg är tillförordnad administrativ chef på landstingets kansli och han säger att det har blivit mer att göra både på diariet och hos de handläggare som hanterar handlingarna. 

Antalet ärenden har ökat med över 200 procent på ett år och det är främst allmänheten som har börjat begära ut offentliga handlingar mycket mer än tidigare.

Till stor del har det ökade intresset att göra med landstingets arbete att minska kostnaderna med 250 miljoner kronor och de beslut som nu ska fattas. Intresset att följa med vad som händer på sammanträden är stort.

– Det begärs ut handlingar inför sammanträden, protokoll och bilagor men också fakturor, e-post, chefsavtal och löneuppgifter.

En som under de senaste månaderna begärt ut mycket handlingar är Mathias Westin från Örnsköldsvik. Han tar fram och sprider fakta om vad som händer inom landstinget och underlagen för de beslut som är på väg att fattas. Och han tycker att det har fungerat både bra och dåligt.

Det är tvådelat. Sekreterarna och de som lämnar ut material är mina hjältar. Trots en dålig IT-plattform sköter de sitt jobb bra. Sen finns det då länsklinikchefer som inte är så intresserade av insyn.

Det ökade intresset för handlingarna har tagit mycket arbetstid och det har krävts övertidsjobb, säger administrativa chefen Tobias Åsberg. Huruvida man klarar av att fortsätta med samma personalstyrka beror på om intresset från allmänheten håller i sig, men det är positivt att människor är intresserade, säger han.

Fakta: Att begära ut handlingar

På diariet samlas och registreras de allmänna handlingar som finns hos landstinget. Varje eftermiddag publiceras en postlista över handlingar som inkommit eller upprättats på landstinget Västernorrland.

På www.lvn.se kan man under fliken Demokrati och insyn läsa postlistans rubriker och sedan ringa eller e-posta för att få läsa handlingen. Allmänheten har precis samma rättigheter som journalister och man behöver inte tala om vem man är eller varför man vill ha handlingarna.

En handling kan vara ett pappersdokument, ett e-postmeddelande, en ljudupptagning eller liknande. Huvudregeln är att allmänna handlingar är offentliga. Undantag är sekretessbelagda handlingar, till exempel patientjournaler och rent arbetsmaterial.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista