Karri Manner och Roy Ikonen är strejkvakter vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
1 av 2
Karri Manner och Roy Ikonen är strejkvakter vid Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
Karri Manner och Roy Ikonen står strejkvakt vid grinden på Ortviken. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
2 av 2
Karri Manner och Roy Ikonen står strejkvakt vid grinden på Ortviken. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Strejk på flera byggen i Västernorrland

3:04 min

Klockan sex i morse bröt Byggnads strejk ut efter att facket igår sa nej till medlarnas bud i förhandlingarna. I Västernorrland strejkar cirka 130 medlemmar.

Vad tycker du om att Byggnads väljer att strejka? Påverkas du? Kommentera!

– Vi fick ett bud igår som vi kallar för tomt. Det innehåller inte de framtidsinriktade frågor som branschen behöver, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggnads i Västernorrland.

Här i Västernorrland är det i varslets första steg sju företag utspridda i hela länet som berörs och arbete de utför på ett antal utvalda arbetsplatser, bland annat på Domsjöfabriken, Husumfabriken, Mondi Dynäs i Väja, Ortvikens pappersbruk i Sundsvall och Östrands massafabrik i Timrå.

– Det innebär total arbetsnedläggelse på arbetsplatserna, vi använder bara de stridsåtgärder vi har, säger Jim Sundelin.

Byggnads säger att deras huvudmål med avtalsrörelsen inte funnits med alls i medlarnas bud, och därför säger de nej. Enligt ett pressmeddelande från förbundet vill de få bort låglönekonkurrens och fiffel genom att utveckla huvudentreprenörsansvaret. De vill också öppna upp byggbranschen för kvinnor, nyanlända och lärlingar. 

– Arbetsgivarna har, hela resan igenom, fokuserat på att få bort vår möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatserna genom att förändra våra lönesystem. Därför har vi hamnat där vi är idag. Vi har hela tiden varit konstruktiva och velat lösa det här vid förhandlingsbordet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnadsavtalssekreterare, i ett pressmeddelande från Byggnads.

Motparten, Sveriges Byggindustrier, delar inte den bilden. De har i förhandlingarna varit villiga att godta medlarnas två senaste bud, som de menar är en förlängning av det befintliga avtalet. Man anser att Byggnads agerar oansvarigt i och med strejken, och hänvisar till att Sverige redan står mitt i en bostadskris.  

– Nu är det uppenbart att det bara handlar om en maktkamp inom LO-förbunden om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Vad Byggnads vill är att deras höglöneförbund ska dra ifrån ännu mer. De bryr sig inte om att det sker på de kvinnodominerade låglöneförbundens bekostnad. Att Byggnads vill frångå en solidarisk lönemodell som gett reallöneökningar åt alla är djupt oroväckande, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Arbetsplatser och företag i Västernorrland som berörs 12 april

Domsjöfabrikens industriområde, Bergnäsets Ställningsmontage i Luleå AB, Domsjö.

Domsjöfabrikens industriområde, Botnia Ställning AB, Domsjö.

Domsjöfabrikens industriområde, Skanska Sverige AB, Domsjö.

Husumfabrikens industriområde, Bergnäsets Ställningsmontage i Luleå AB, Husum.

Husumfabrikens industriområde, Skanska Sverige AB, Husum.

Mondi Dynäs AB Industriområde, Peab Sverige AB, Väja.

Ortvikens pappersbruk, Ställningsmontage och Industritjänst i Södra Norrland AB, Sundsvall.

Östrands Massafabrik SCA Graphic Sundsvall AB, Ställningsmontage och Industritjänst i Södra Norrland AB, Timrå.

Hela företaget, Nybergs Bygg & Måleri AB, Örnsköldsvik.

Hela företaget, Havator OY, Sundsvall och Örnsköldsvik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista