Catrin Eliasson och mamma Inger.
Catrin Eliasson och visar en bild på sin mamma Inger. Foto: Anna Ahlström/SR

Inger dog i väntan på boende för äldre

Catrin Eliasson: Samma dag som hon dog damp brevet ner i brevlådan
4:31 min

Förra året nekades nästan 200 gamla plats på boenden för äldre i länet. P4 Västernorrland har gått igenom alla fall som överklagats till förvaltningsrätten. Inger, 72 år, är en av alla som vi hittat i vår granskning. Hon fick till sist ja till en plats på servicehus, men beskedet kom för sent. Inger hann dö innan hon fick flytta in på ett boende.

Vilka erfarenheter har du? Berätta i kommenteringen, ring reporter Anna Ahlström 060 - 19 03 12 eller mejla anna.ahlstrom@sverigesradio.se 

I fjol ansökte ungefär 1 400 äldre i Västernorrland om att få en plats på ett boende för äldre. Nästan 200 av dem fick nej. Ingers dotter Catrin Eliasson har i flera år kämpat för att Inger skulle få en plats på ett servicehus, men det var först när hon var i så dåligt skick att hon blev inlagd på sjukhus, med det som sen visade sig vara cancer, som hon fick ja till en plats. Det skriftliga beskedet kom samma dag som Inger dog.

– Då damp det formella beslutet från kommunen ner i brevlådan. Det kändes som ödesironi att det kom samma dag som hon gick bort, säger Catrin.

Det var efter lång kamp som Sundsvalls kommun sa ja till en boendeplats. Första gången de ansökte om plats på boende för Inger var för snart tre år sen. Då hade hennes mamma bland annat ramlat och brutit lårbenshalsen, men de fick nej på ansökan.

Förra sommaren sökte hon igen, men fick nej. Det trots att Inger mådde allt sämre både fysiskt och psykiskt. Det märktes genom att hon ofta var uttorkad, åt och drack dåligt och hade lågt blodtryck. Men när det avslaget kom då valde Catrin att överklaga.

– Jag drog det till förvaltningsrätten och skrev komplettering efter komplettering. Kommunen kände nog att de inte skulle vinna den striden. Det är dessutom människor som jobbar med detta. De är nog inte så glada över att mota folk. De är människor med empati också, säger hon.

Till sist blev det ett ja på ansökan. Men det beslutet kom för sent i det här fallet. Inger hann aldrig flytta in på det servicehus som hon så mycket såg framemot.

Hon blev enormt lättad den eftermiddagen då hon fick beskedet att hon skulle få komma på servicehus. Hon började äta bättre och fick tillbaka livslusten. Vi pratade om den röda soffan vi skulle åka och handla till hennes nya boende, men sedan blev hon allt sämre.

Catrin Eliasson tror att en boendeplats hade förändrat Ingers sista tid i livet.

– Fysiskt hade hon kanske blivit lite piggare för att hon hade ätit bättre. Men hon hade framförallt varit piggare mentalt och varit en gladare person. Hon hade haft guldkant på tillvaron, säger hon.

– Du får den sociala biten på ett servicehus. Det finns en och annan som är pigg som mamma kunde ha suttit och surrat med. Hon var väldigt social, men när hon bodde hemma blev hon bara tystare och tystare, fortsätter hon.

Äldre som fått nej

Exempel på äldre som fått nej när de ansökt om boende för äldre.

81-årig kvinna, Sundsvalls kommun

Har svårt att gå, stå, sitta och ligga på grund av en gammal trafikolycka samt hennes tidigare arbete inom äldrevården. Bor i ett hus som är utspritt på tre våningar, där det är svårt för henne att röra sig. Hon upplever oro, ångest och nedstämdhet. Enligt kommunen kan hennes behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

89-årig man, Örnsköldsviks kommun

Är blind på ena ögat, har nedsatt syn på andra ögat. Han har diabetes, kärlkramp och högt blodtryck. Efter en stroke för 20 år sedan har han men i form av svagheter på höger sida. Han har ramlat vid flera tillfällen och känner sig orolig att ramla igen. Enligt kommunen kan 89-åringens behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

78-årig kvinna, Örnsköldsviks kommun

Haar fallit i hemmet flera gången. Hon är orolig, deprimerad, förvirrad och glömsk. Hon får idag mycket hjälp av anhöriga med bland annat matlagning. Hon känner sig otrygg i sin lägenhet. Enligt kommunen kan 78-åringens behov tillgodoses med hjälp hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

67-årig man, Sundsvalls kommun

Har ospecificerad demens, har yrsel och har ramlat. Han är deprimerad, känner sig ensam, saknar matlust och menar att den mentala hälsan kommer att försämras om han inte får en plats på ett boende. Nämnden menar att 67-åringens behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

82-årig kvinna, Sundsvalls kommun

Är multisjuk, har nedsatt syn på ett öga och endast mörker- och ljusseende på ett öga. Hon känner sig otrygg hemma och är rädd att hon ska fall på grund av trötthet, försämrad syn och problem med balansen. Enligt kommunen kan 82-åringens behov tillgodoses med hjälp hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

Här fick flest nej 2015

Så här många procent fick avslag när de ansökte om särskilt boende i Västernorrland förra året. 

Sundsvall: 23 procent 

Ånge: 17 procent

Timrå: 15 procent

Örnsköldsvik: 8 procent

Sollefteå: 5 procent

Kramfors: 5 procent 

Härnösand: 1 procent

Särskilt boende

De flesta kommuner delar upp särskilt boende för äldre i tre olika former.

Äldreboende: Här finns möjlighet till tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Den som bor i äldreboende har vanligtvis ett betydligt större behov av omvårdnad och tillsyn.

Servicehus: När du bor i servicehus har du en egen lägenhet. Oftast finns det något typ av gemensamhetsutrymme. På vissa ställen finns det även restauranger. Du kan ha hemtjänst på samma villkor som den som bor i ett vanligt boende.

Korttidsboende: Är ett boende för en kortare tid. Kortidsboende kan till exempel vara aktuellt efter vistelse på sjukhus innan det är dags att flytta hem eller till något annat boende.


Rätt till särskilt boende?

Hälso- och sjukvårdslagen talar om vård på lika villkor för hela befolkningen. Den som har störst behov av sjukvård ska få företräde till vården. Socialtjänstlagen ger dig rätt till bistånd i form av hemtjänst, bostad i ett så kallat äldreboende (i lagen kallas det särskilt boende) eller annan hjälp och stöd som du kan behöva och som du inte kan få på annat sätt.

Alla som anser sig behöva service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. För att få reda på om du har rätt till hemtjänst eller annat bistånd måste du ansöka hos kommunens socialtjänst. Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar. Vanligen tar en biståndshandläggare hand om ditt ärende. Om handläggaren kommer fram till att du inte har rätt till den hjälp du ansökt om, har du rätt att få ett beslut som du kan överklaga till domstol.

Källa: Socialstyrelsen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".