Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden i Sundsvall. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden i Sundsvall. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR

Socialnämndens ordförande: Sundsvall behöver fler alternativa boenden för äldre

Socialnämndens ordförande: Väldigt olyckligt som det blev för Catrins mamma
4:32 min

Förra året nekades nästan 200 gamla i Västernorrland en plats på boenden för äldre. Allra flest i Sundsvalls kommun. Sundsvall behöver fler alternativa boenden, konstaterar socialnämndens ordförande Malin Larsson.

Vilka erfarenheter har du? Berätta i kommenteringen, ring reporter Anna Ahlström 060 - 19 03 12 eller mejla anna.ahlstrom@sverigesradio.se   

Förra året nekades nästan 200 gamla plats på boenden för äldre i länet. P4 Västernorrland har gått igenom alla fall som överklagats till förvaltningsrätten. Inger, 72 år, är en av alla som vi hittat i vår granskning. Hon fick till sist ja till en plats på servicehus, men beskedet kom för sent. Inger hann dö innan hon fick flytta in på ett boende. 

Det är väldigt olyckligt som det blev för Catrins mamma.

Vår granskning visar att ungefär 1 400 äldre i Västernorrland ansökte om att få en plats på ett boende för äldre i fjol. Nästan 200 av dem fick nej. Ingers dotter Catrin Eliasson har i flera år kämpat för att Inger skulle få en plats på ett servicehus, men det var först när hon var i så dåligt skick att hon blev inlagd på sjukhus, med det som sen visade sig vara cancer, som hon fick ja till en plats. Det skriftliga beskedet kom samma dag som Inger dog.

– Vi behöver fler alternativa boendeformer för äldre, så att de kan känna trygghet, säger Malin Larsson.

Jag välkomnar verkligen Mitthems trygghetsboende på Norra kajen. Det är sådana boenden vi behöver i framtiden.

Sedan ska kommunen förstås ta sitt ansvar och kunna erbjuda särskilt boende, konstaterar hon. 

– Idag är man väldigt sjuk när man kommer till ett äldreboende, och det är inte det optimala boendet för alla, säger Malin Larsson (S), ordförande i socialnämnden i Sundsvall. 

Nästan var fjärde fick nej förra året i Sundsvall. Varför är det så?

– Jag vet inte varför vi har fler avslag än andra kommuner i länet. Samtidigt får kommunen rätt i nittio procent av avslagen som blivit överklagade, säger Malin Larsson (S).

Har man ett behov av särskilt boende ska man självklart söka det. Vi har tomma platser på servicehus i ytterområdena. Däremot behöver vi fler demensplatser.


Här fick flest nej 2015

Så här många procent fick avslag när de ansökte om särskilt boende i Västernorrland förra året. 

Sundsvall: 23 procent 

Ånge: 17 procent

Timrå: 15 procent

Örnsköldsvik: 8 procent

Sollefteå: 5 procent

Kramfors: 5 procent 

Härnösand: 1 procent

Rätt till särskilt boende?

Hälso- och sjukvårdslagen talar om vård på lika villkor för hela befolkningen. Den som har störst behov av sjukvård ska få företräde till vården. Socialtjänstlagen ger dig rätt till bistånd i form av hemtjänst, bostad i ett så kallat äldreboende (i lagen kallas det särskilt boende) eller annan hjälp och stöd som du kan behöva och som du inte kan få på annat sätt.

Alla som anser sig behöva service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. För att få reda på om du har rätt till hemtjänst eller annat bistånd måste du ansöka hos kommunens socialtjänst. Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar. Vanligen tar en biståndshandläggare hand om ditt ärende. Om handläggaren kommer fram till att du inte har rätt till den hjälp du ansökt om, har du rätt att få ett beslut som du kan överklaga till domstol.

Källa: Socialstyrelsen

Särskilt boende

De flesta kommuner delar upp särskilt boende för äldre i tre olika former.

Äldreboende: Här finns möjlighet till tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Den som bor i äldreboende har vanligtvis ett betydligt större behov av omvårdnad och tillsyn.

Servicehus: När du bor i servicehus har du en egen lägenhet. Oftast finns det något typ av gemensamhetsutrymme. På vissa ställen finns det även restauranger. Du kan ha hemtjänst på samma villkor som den som bor i ett vanligt boende.

Korttidsboende: Är ett boende för en kortare tid. Kortidsboende kan till exempel vara aktuellt efter vistelse på sjukhus innan det är dags att flytta hem eller till något annat boende.


Äldre som fått nej

Exempel på äldre som fått nej när de ansökt om boende för äldre.

81-årig kvinna, Sundsvalls kommun

Har svårt att gå, stå, sitta och ligga på grund av en gammal trafikolycka samt hennes tidigare arbete inom äldrevården. Bor i ett hus som är utspritt på tre våningar, där det är svårt för henne att röra sig. Hon upplever oro, ångest och nedstämdhet. Enligt kommunen kan hennes behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

89-årig man, Örnsköldsviks kommun

Är blind på ena ögat, har nedsatt syn på andra ögat. Han har diabetes, kärlkramp och högt blodtryck. Efter en stroke för 20 år sedan har han men i form av svagheter på höger sida. Han har ramlat vid flera tillfällen och känner sig orolig att ramla igen. Enligt kommunen kan 89-åringens behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

78-årig kvinna, Örnsköldsviks kommun

Haar fallit i hemmet flera gången. Hon är orolig, deprimerad, förvirrad och glömsk. Hon får idag mycket hjälp av anhöriga med bland annat matlagning. Hon känner sig otrygg i sin lägenhet. Enligt kommunen kan 78-åringens behov tillgodoses med hjälp hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

67-årig man, Sundsvalls kommun

Har ospecificerad demens, har yrsel och har ramlat. Han är deprimerad, känner sig ensam, saknar matlust och menar att den mentala hälsan kommer att försämras om han inte får en plats på ett boende. Nämnden menar att 67-åringens behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

82-årig kvinna, Sundsvalls kommun

Är multisjuk, har nedsatt syn på ett öga och endast mörker- och ljusseende på ett öga. Hon känner sig otrygg hemma och är rädd att hon ska fall på grund av trötthet, försämrad syn och problem med balansen. Enligt kommunen kan 82-åringens behov tillgodoses med hjälp hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".