Sporthallen i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio
Sporthallen där Öviksgymnasterna håller till. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio

Ekonomin på väg att knäcka framgångsrik gymnastikklubb

Fritidsintendent: Vi har inget elitstöd
1:11 min

Ekonomin håller på att knäcka en av landets mest framgångsrika gymnastikklubbar - Örnsköldsviks gymnastikklubb. Nu vill man att kommunen ställer upp med fri hallhyra.

Den ekonomiska krisen i klubben är akut. Får inte klubben fri hallhyra av Örnsköldsviks kommun under 2016, vilket handlar om närmare 100 000 kronor, är framtiden mycket osäker, enligt klubben.

Örnsköldsviks gymnastikklubb bildades 1906 och har på senare år växt fram till att bli den ledande föreningen i landet när det gäller rytmisk sportgymnastik. Klubben har många SM-medaljer genom åren.

Ekonomin har plågat föreningen under flera år. Ifjol redovisade man ett minusresultat på 150 000 kronor. Örnsköldsviks gymnastikklubb har närmare 300 medlemmar, merparten av dem är yngre än 25 år.

I brevet till Örnsköldsviks kommun där man begär fri hallhyra under året, ungefär 100 000 kronor, skriver ordföranden att klubben håller på att gå under ekonomiskt.
Frågan ska avgöras i morgon när kultur- och fritidsnämnden har möte, men i ett förslag till beslut yrkar fritidsintendent Ann-Britt Åström på avslag.

– När vi har gått igenom begäran har vi sett att problemet finns i klubbens elitsatsning. Örnsköldsviks kommun delar inte ut något direkt elitstöd. Vi subventionerar hyrorna med upp till 75 procent när det gäller ungdomsverksamheten, säger Ann-Britt Åström.

En barn- och ungdomskonsekvensanalys har gjorts inför beslutet på onsdag. Där skriver Ann-Britt Åström att det inte kan uteslutas att ett avslag på begäran kommer att ha negativ påverkan på föreningens barn- och ungdomsverksamhet

Liselotte Pettersson, ordförande i Örnsköldsviks gymnastikklubb avböjer att kommentera klubbens ekonomiska situation just nu. Hon säger till P4 Västernorrland att hon vill avvakta sammanträdet hos kultur- och fritidsnämnden.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".