Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
1 av 2
Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden i Timrå. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden i Timrå. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Hur länge ska gamla tvingas bo kvar hemma?

Per-Arne Frisk (S): Får man avslag ska man söka igen
4:40 min

Gamla ska bo kvar hemma så länge som möjligt enligt den så kallade kvarboende-principen som är en hörnsten i svensk äldrepolitik. För 86-åriga Sonja Hedlund i Söråker har det här lett till isolering och otrygghet. Man ska inte flytta in på äldreboende för tidigt, säger ordförande i socialnämnden i Timrå Per-Arne Frisk (S).

P4 Västernorrland har gått igenom flera av de fall där äldre personer nekades plats på särskilda boenden i Västernorrland förra året. Närmare 200 äldre fick nej när de ansökte om plats på boenden. En av dem är 86-åriga Sonja Hedlund i Söråker. Trots att hon fallit och skadat sig flera gånger, har näringsbrist och hjärtproblem, får hon inte plats på ett boende. 

Hur fungerar kvarboende-principen?

– Vi måste ha rätt att bo kvar hemma så länge vi vill och kan, säger Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden i Timrå. 

– Och när man inte vill och kan längre kan man söka en annan boendeform. Jag tycker inte man ska tänka sig ett sjukhem direkt. Det är inte första steget, säger Per-Arne Frisk (S). 

I Timrå finns flera alternativa boenden som olika plus- och trygghetsboenden, om man som äldre vill ha sällskap utan att flytta in i ett äldreboende. Men får man avslag och sedan överklagat utan att få en plats, ska man inte ge upp, tycker Per-Arne Frisk (S).

– Hon (Sonja, red. anm.) ska ansöka igen. Det har ju gått ett tag sedan hennes första ansökan, säger Per-Arne Frisk.

Hur dålig ska man vara för att få en plats?

– Det hon beskriver här tyder på att något har hänt sedan förra gången hon sökte. 

Här fick flest nej 2015

Så här många procent fick avslag när de ansökte om särskilt boende i Västernorrland förra året. 

Sundsvall: 23 procent 

Ånge: 17 procent

Timrå: 15 procent

Örnsköldsvik: 8 procent

Sollefteå: 5 procent

Kramfors: 5 procent 

Härnösand: 1 procent

Äldre som fått nej

Exempel på äldre som fått nej när de ansökt om boende för äldre.

81-årig kvinna, Sundsvalls kommun

Har svårt att gå, stå, sitta och ligga på grund av en gammal trafikolycka samt hennes tidigare arbete inom äldrevården. Bor i ett hus som är utspritt på tre våningar, där det är svårt för henne att röra sig. Hon upplever oro, ångest och nedstämdhet. Enligt kommunen kan hennes behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

89-årig man, Örnsköldsviks kommun

Är blind på ena ögat, har nedsatt syn på andra ögat. Han har diabetes, kärlkramp och högt blodtryck. Efter en stroke för 20 år sedan har han men i form av svagheter på höger sida. Han har ramlat vid flera tillfällen och känner sig orolig att ramla igen. Enligt kommunen kan 89-åringens behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

78-årig kvinna, Örnsköldsviks kommun

Haar fallit i hemmet flera gången. Hon är orolig, deprimerad, förvirrad och glömsk. Hon får idag mycket hjälp av anhöriga med bland annat matlagning. Hon känner sig otrygg i sin lägenhet. Enligt kommunen kan 78-åringens behov tillgodoses med hjälp hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

67-årig man, Sundsvalls kommun

Har ospecificerad demens, har yrsel och har ramlat. Han är deprimerad, känner sig ensam, saknar matlust och menar att den mentala hälsan kommer att försämras om han inte får en plats på ett boende. Nämnden menar att 67-åringens behov tillgodoses med hjälp av hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

 

82-årig kvinna, Sundsvalls kommun

Är multisjuk, har nedsatt syn på ett öga och endast mörker- och ljusseende på ett öga. Hon känner sig otrygg hemma och är rädd att hon ska fall på grund av trötthet, försämrad syn och problem med balansen. Enligt kommunen kan 82-åringens behov tillgodoses med hjälp hemtjänst. Förvaltningsrätten avslår överklagandet.

Rätt till särskilt boende?

Hälso- och sjukvårdslagen talar om vård på lika villkor för hela befolkningen. Den som har störst behov av sjukvård ska få företräde till vården. Socialtjänstlagen ger dig rätt till bistånd i form av hemtjänst, bostad i ett så kallat äldreboende (i lagen kallas det särskilt boende) eller annan hjälp och stöd som du kan behöva och som du inte kan få på annat sätt.

Alla som anser sig behöva service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. För att få reda på om du har rätt till hemtjänst eller annat bistånd måste du ansöka hos kommunens socialtjänst. Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar. Vanligen tar en biståndshandläggare hand om ditt ärende. Om handläggaren kommer fram till att du inte har rätt till den hjälp du ansökt om, har du rätt att få ett beslut som du kan överklaga till domstol.

Källa: Socialstyrelsen

Särskilt boende

De flesta kommuner delar upp särskilt boende för äldre i tre olika former.

Äldreboende: Här finns möjlighet till tillsyn och omvårdnad dygnet runt. Den som bor i äldreboende har vanligtvis ett betydligt större behov av omvårdnad och tillsyn.

Servicehus: När du bor i servicehus har du en egen lägenhet. Oftast finns det något typ av gemensamhetsutrymme. På vissa ställen finns det även restauranger. Du kan ha hemtjänst på samma villkor som den som bor i ett vanligt boende.

Korttidsboende: Är ett boende för en kortare tid. Kortidsboende kan till exempel vara aktuellt efter vistelse på sjukhus innan det är dags att flytta hem eller till något annat boende.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".