Toalett. Foto: Johanna Frostensson/SR
Våldtäktsförsöket skedde på en toalett inne på Sambiblioteket. Arkivfoto: Johanna Frostensson/SR

Fängelsestraff för våldtäktsförsök på Sambiblioteket

En 38-årig man döms till ett års fängelse för ett våldtäktsförsök inne på en toalett på Sambiblioteket i Härnösand i mitten av mars.

Offret hade enligt sin egen berättelse i rätten blivit indragen och inlåst på toaletten där mannen hade försökt dra av kläder och tagit på offrets kropp.

Enligt domen har mannen nekat och berättat ingående om frivilligt sex, men rätten konstaterar att han inte kan prata sanning då kvinnan är transsexuell och bara i början av en könskorrigering, vilket gör att flera av detaljerna i den åtalades uppgifter inte kan stämma.

Mannen hävdade då att han inte kan dömas för brottet då det inte fanns någon risk för "brottets fullbordan". Men tingsrätten konstaterar att den åtalade inte kan slippa ansvaret för försök till våldtäkt då det enligt de uppgifter som framkommit varit hans avsikt. Tingsrätten hänvisar också till ett annat likartat rättsfall i Göta hovrätt 2012.

Förutom fängelsestraffet ska mannen också betala 32 200 i skadestånd till offret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".