Planer på höghus på Stora torget i Sundsvall

3:29 min

Sundsvalls kommun och arkitekten Gert Wingårdh har tillsammans med byggaren Nicklas Nyberg från Örnsköldsvik presenterat planer för Stora Torget i Sundsvall. Ett 110 meter högt bostadshus.

Vad tycker du om planerna på ett höghus på Stora torget? Kommentera!

Det handlar om två stycken ihopbyggda smala torn som placeras mellan torget och Vängåvan. Det planeras bli bostadshus, 110 meter höga och 11 meter breda. 38 våningar och totalt 50 lägenheter.

I bottenplan blir det plats för restauranger och saluhall. Allt byggt i kalksten, koppar och glas. Det skulle bli ett rejält blickfång då huset skulle bli mycket högre än till exempel Gustav Adolfs kyrka.

Planen innebär att man river de låga byggnader mellan de två torgen som idag inrymmer en sommarservering. 

– Det är ett kyrktorn att bo i. Det är en 200 kvadratmeters bottenyta som vi upprepar 40 gånger tills det blivit ett 8 000 kvadratmeter stort hus på 110 meter. Men i den slankaste riktningen är den bara 10 meter bred.

Det här tegeltornet vi föreslår skulle pigga upp och göra Sundsvall ännu tydligare som stad.

– Jag har full förståelse för att det här är en byggnad och ett förslag som kommer väcka mycket känslor, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

För den som vill fördjupa sig i planerna kommer stadshuset vara öppet tre lördagar under maj, där man kan lämna sina åsikter.

– Gert Wingårdh har verkligen visat respekt för den vackra stenstad vi har och knyta an till det gamla som vi känner en stor stolthet inför, samtidigt som man också skapar inför framtiden, konstaterar Bodil Hansson (S).

Det här ändrar helt och hållet spelplanen för upprustningen av torget. 

– Den upprustning som var planerad till sommaren är inte längre aktuell, säger Bodil Hansson. 

Om allt går igenom står bygget klart om 900 dagar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista