Bild tagen av drönare av demonstranterna på torget i Härnösand. Foto: Thomas Gradin.
Bild tagen av drönare av demonstranterna på torget i Härnösand. Foto: Thomas Gradin.

Hur många demonstrerade i Härnösand egentligen?

Wikén (S): Synd att arrangörerna ger ut fel siffror
3:54 min

25 000 människor gick i stora demonstrationståget i Härnösand i helgen, enligt arrangörerna. Men det var inte fler än 3000, säger socialdemokraten Stefan Wikén som säger att han räknade deltagarna.

Lokala medier rapporterade flitigt under söndagen och även de flesta stora riksmedier berättade om manifestationen och att upp emot 25 000 personer deltog. 

– Jag tycker att även de journalister som var på plats borde ha vart noggrannare med hur många som egentligen var på plats och inte bara vidarebefordra arrangörernas siffror, säger Stefan Wikén ombudsman för socialdemokraterna.

En av arrangörerna för demonstrationen var Majed Safaee i Kramfors.

– Vi räknade till 18 000 vid två tillfällen och sedan var det folk på plats på torget också, säger Safaee. Det viktiga är inte om det var 3000 eller 18 000 på plats utan det engagemang som finns i Ångermanland angående vårdfrågorna, säger Majed Safaee i Kramfors.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".