Flygfoto 1986 över den förstörda reaktorn vid Tjernobyl.  Foto: AP
Flygfoto 1986 över den förstörda reaktorn vid Tjernobyl. Foto: AP

Behovet av information största lärdomen efter Tjernobyl

Docent Ann Enander om vad vi kan lära av agerandet vid Tjernobylolyckan
0:48 min

Vilka lärdomar kan vi dra av hur vi agerade under och efter Tjernobylkatastrofen? Ann Enander docent i psykologi på Försvarshögskolan menar att behovet av information underskattades då för 30 år sedan.

– Bland de svåraste situationerna att hantera är ju när det är diffust och oklart, det är lättare att hantera något som man kan förstå, säger Ann Enander.

En kärnkraftsolycka i vår närhet var ett helt nytt scenario för svenska experter. Informationen varierade eller ändrades och experterna sa olika.

– Man brukar prata om Tjernobyl att det var en informationskris. Vi underskattade nog behovet av information, särskilt när det gäller sådana här otydliga och diffusa händelser. Även om man kanske inte har så mycket att meddela behöver man ändå ha den informationen och känna att man inte är ensam och övergiven. Så behovet av tydlighet är nog den starkaste lärdomen, säger Ann Enander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".