Folk på väg av Ulvön färjan. Foto: Klas Ullerstam/SR
Folk på väg av Ulvön färjan. Foto: Klas Ullerstam/SR

100-årig valborgstradition firas på Ulvön

Ulf Eklund: Vi har hittat en uttjänt träbåt som vi ska elda
1:11 min

I år är det 100 år sedan man första gången drog en båt genom hamnen på Ulvön och sedan eldade upp den som Valborgsmässoeld, vilket sedan blivit en tradition.

De senaste åren har man bara använt båtarna för att dra genom hamnen och inte eldat upp dem eftersom det finns allt färre träbåtar. Men i år har man hittat en båt att elda upp på traditionsenligt sätt.

– Vi har blivit rädda om träbåtarna och haft en vanligt majbrasa de senaste åren. Men eftersom det är 100-årsjublieum i år har vi hittat en gammal uttjänt träbåt som vi kan elda upp, säger Ulf Eklund, ordförande för Ulvö Kapellag.

Hur traditionen uppstod kan inte Ulf Eklund svara på men han tror att det handlar om att båtar, precis som bilar, blev uttjänta på den tiden.

– Fisket var den stora näringen och man var tvungen att göra sig av med de uttjänta båtarna, säger Ulf Eklund.

Eftersom Ulvön är just en ö finns det mycket att tänka på kring säkerheten när man eldar.

– De senaste åren har det varit i princip snöfritt och då gäller det att vara extra noga. Vi kommer att ha vår brandbil i närheten om något skulle inträffa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".