Sidensjögården
1 av 2
Örnsköldsviks kommun har ambitionen att göra om korttidsboendet till ett HVB hem för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Lennart Sundwall/SR.
Mats Gidlund
2 av 2
Mats Gidlund, avdelningschef för socialt stöd. Foto: Tim Bergström

Kommunen planerar för HVB-hem i Sidensjö

Kan bli det åttonde HVB hemmet
3:39 min

Örnsköldsviks kommun har ambitionen att starta ett hem för ensamkommande barn i Sidensjögårdens nedläggningshotade lokaler i Sidensjö.  

Det finns ett liggande förslag att lägga ned vård- och omsorgsboendet i Sidensjö och lokalerna lämpar sig enligt kommunen som HVB-hem. I förslaget finns också en avveckling av Mogårn i Moliden.

Nyheten finns i den landsbygdssäkring som just blivit klar och som nu går ut på remiss under två veckor. Säkringen gäller frågan vad som händer i Sidensjö och Moliden om dessa äldre- och omsorgsboenden avvecklas enligt det tjänstemannaförslag som varit känt i några månader. Omsorgsnämnden avgör frågan slutligen i juni.

Landsbygdssäkringen är den första som Örnsköldsviks kommun gör. När det gäller planerna på ett HVB-hem i Sidensjö står det följande:

"Kommunen har i dagsläget ambitionen att starta ett HVB-hem för ensamkommande barn i lokalerna i Sidensjö. Behovet är stort och en initial genomgång visar att lokalernas utformning idag bör lämpa sig väl för denna typ av verksamhet".

Mats Gidlund, avdelningschef för social stöd, säger till P4 Västernorrland att behovet av lokaler fortfarande är stort i Örnsköldsvik. Just nu finns det sju HVB-hem för ensamkommande barn med 139 boende.

– Som det ser ut just idag behöver vi ytterligare 93 platser under 2016, säger Mats Gidlund. Sidensjögården har visat sig fylla grundskyddet.

Landsbygdsäkringen bygger mycket på enkäter med dels personal från Sidensjögården och Mogårn och folk bosatta på de två orterna. Frågeställningen: Vad skulle hända om dessa två vård- och omsorgsboenden skulle läggas ned?

Sammanfattningsvis noterar vi följande i de besvarade enkäterna:

  • Merparten av de anställda kommer sannolikt att kunna bo kvar på respektive ort.
  • Föreningslivet riskerar att tappa aktiva medlemmar.
  • Skolan tappar några elever och näringslivet riskerar att få svårare för nyetablering och anställning.
  • Negativa konsekvenser när det gäller framtidstron vilket kan öka risken för utflyttning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".