Allt färre skickar vykort.  Vi meddelar oss allt mer via sms, e-brev och sociala medier.
Allt färre skickar vykort. Vi meddelar oss allt mer via sms, e-brev och sociala medier. Foto: Allt färre skickar vykort. Vi meddelar oss allt mer via sms, e-brev och sociala medier.

Ordalaget önskar sköna maj välkommen

Ordalaget önskar sköna maj välkommen
20 min

Det finns skäl att ännu en gång att få en syl i vädret eller, rättare sagt, förklara uttrycket och att beröra språkliga kontaminationer.

Språkliga kontaminationer (sammanblandning av talesätt och uttryck), kan pigga upp tillvaron. Ibland blir de helt nya, men man känner ändå till ursprunget, t ex  att någon anar öglor i soffan, medan en annan kan skratta sig lycklig, men knappast om man övertrakasserat sitt konto. Då får man se hur det urartar sig, om man nu inte börjar odla  grönsaker och blir livegen.

Den som väntar på någon som gått, får vänta länge. Vi har hittat de här exemplen på P1 programmet Språkets facebook-sida.

 

Idag k-märker vi postorder, vykort och grogg.

Vi rättvisemärker sill och hund och passar på att födelsemärka knallkork ( någon som inte förstått)

Här är ett e-brev i anslutning till det sistnämnda:

"Hej.
Några funderingar och en hundering.

Spottstyver?
"På förekommen anledning",  när någon har fattat något i efterhand!!
Det borde väl heta, "På efterkommen anledning."
"Knallkork". Ett snällt uttryck om någon som har fattat fel.

Och.
Hunden är människans bästa vän. Men, det mesta med hundar verkar vara elände? Hundväder,. Frysa som en hund. Voffan då för??

Jag bara hundrar. Kill."

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".