Skylt Landstinget Västernorrland
Foto: P4 Västernorrland

(S) i Norrbotten kritiserar landstinget i Västernorrland

"Man måste ha lite politisk ryggrad"
2:23 min

Norrbottens landsting har gjort en liknande resa när det kommer till besparingar hos sjukhus som landstinget Västernorrland nu står inför.
Maria Stenberg (S) är landstingsstyrelsens ordförande i Norrbotten och hon tycker att politikerna i Västernorrland behöver tuffa till sig.

Vid förra landstingsfullmäktigemötet skulle beslutet om rehab i Härnösand och ortopedin i Sollefteå tas. Men istället röstades en minoritetsåterremiss igenom och besluten sköts på framtiden.

Maria Stenberg (S) är landstingsstyrelsens ordförande i Norrbotten. När de i slutet av 90-talet centrerade förlossningsvården från fem till två sjukhus så blev reaktionerna starka. Hon menar dock att det är något man som politiker måste kunna hantera. Och om besluten är väl underbyggda så ska man inte låta sig påverkas av den allmänna opinionen utan luta sig mot den medicinska expertisen. Hon menar också att fokus i debatten verkar ha hamnat fel i Västernorrland.

– Patientperspektivet, att vi ska göra de här förändringarna för patientens bästa, för att minska vårdskador. När man ser debatten utifrån så tycker jag inte att man ser det alls. Det handlar om allting annat, säger hon.

Och landstingsstyrelsens ordförande i Västernorrland, Erik Lövgren (S) håller med om att informationen skulle ha kunnat vara tydligare. Dock menar han att det har varit svårt just på grund av att åsikterna om sjukhusfrågan är så starka.

Angående Maria Stenbergs kritik av det svaga ledarskapet och avsaknad av ryggrad i landstinget i Västernorrland så skjuter Erik Lövgren över ansvaret på moderaterna.

– I vart fall från moderaterna som hade följt med och stöttat de här två förslagen men vek undan alldeles innan fullmäktige, säger han.

Moderaternas Per Wahlberg håller inte med om den verklighetsbeskrivningen. Han menar att majoriteten varit dåliga på att föra samtal med oppositionen.

– Vi har absolut en ryggrad. Vi har sträckt ut handen ett antal gånger att föra samtal men intresset från majoriteten har varit väldigt svalt, säger han.

Och han menar att partiets vändning vid förra fullmäktigemötet bland annat berodde på den stora demonstrationen i Härnösand.

– Det händer saker och ting hela tiden. Manifestationen var tre dagar innan fullmäktige skulle ha sitt beslutsmöte. Jag är inte oberörd av det som hände de sista dagarna. Jag är ingen politisk robot, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".