Solänget
Miljonkrav ställs på Solängets travbana. Foto: Lennart Sundwall/SR

Svensk Travsport ställer miljonkrav på Solänget

Travbanechefen: Att renovera det gamla är dåligt använda pengar
4:09 min

Organisationen Svensk Travsport som styr travverksamheten i landet ställer miljonkrav på Solängets travbana i Örnsköldsvik. Tre miljoner kronor för en ny banbelysning krävs.

Solängets nuvarande banbelysning är drygt 50 år gammal och hämtades från Solvalla på 60 talet. För att klara av TV-sändningarna från V75 tävlingarna i september begär Solänget nu 2,5 miljon kronor i bidrag. 1,5 miljon från svensk travsport och 1 miljon från Örnsköldsviks kommun. Själva räknar Solänget med att klara av att bidra med 500 000 kronor.

I brevet ställt till kommunstyrelsen i Örnsköldsviks skriver Solängets ordförande Janne Nyman.

"Svensk travsport och TV har krav på ljus som vi inte klarar av. Med den belysning som vi avser att installera kommer vi att klara dessa krav, enligt leverantören".

Svensk Travsport har krav på att travbanorna i landet ska kunna erbjuda fullgod banbelysning för att trav-TV ska kunna göra bra sändningar.

Solänget har under 2016 11 tävlingsdagar. Två av dessa kräver möjligen banbelysning: V75 dagen den 17 september och årsfinalen den 24 september.

Styrelsen på Solänget har tagit fram ett förslag som berättar att företaget Prismalence från Örnsköldsvik kan fixa en belysning som är unik i landet. 240 armaturer fördelade på 24 stolpar som skulle sänka energianvändningen med närmare 80 procent. Solänget skulle i det här läget bli en pilotbana. Det finns andra banor i landet som är i behov av ny banbelysning och den här lösningen skulle halvera kostnaden.

"Vi på Solänget skulle bli en utvärderingsbana för eventuella kommande investeringar runt om i trav Sverige", skriver Janne Nyman, ordförande i Solängets travsällskap i brevet till Örnsköldsviks kommun.

Det brådskar för Solänget. Det är bara fyra månader fram till V75 tävlingarna i september.

– Det finns andra lösningar också, säger Ivan Hellström, travbanechef. Vi skulle kunna renovera det vi har idag och byta armaturer, men på sikt är det en dålig lösning. Vi vill investera på sikt och sänka våra energiutgifter.

Får Solänget bidrag till den här lösningen kommer banan också att kunna stärka belysningen på innerplan där travbanan har en stor del av sin ungdomsverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".