PA Forslund är naprapat och visar hur man krattar på bästa sätt. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
1 av 2
PA Forsberg visar hur man krattar på bästa sätt. Man ska ha lätt böjda knän och sedan dra krattan mot sig. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
PA Forsberg är naprapat och visar hur man inte ska kratta. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
2 av 2
PA Forsberg visar hur man inte ska kratta. Det är viktigt att undvika rotationer av bålen. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Så krattar du utan att få ont i ryggen

Naprapaten PA Forsberg: Lyssna på kroppen
1:56 min

Solen skiner och det fina vädret verkar fortsätta. För många väntar kanske en fixarhelg hemma i trädgården. Men vad ska man då tänka på för att inte skada sig?

– Framför allt ska man undvika rotationsrörelser. För det är alltid en liten risk med rotationer av bålen, säger naprapaten PA Forsberg.

Är det många som får ont av att kratta?

– Ja det är en period på året när det är en akutare del, det är byta däck, kratta gräs och till viss del skotta snö, säger PA Forsberg. 

Vad är de vanligaste krattskadorna?

– Axlar och ländrygg. 

Lite lätt böjda knän, och sedan dra krattan emot sig.

PA Forsberg säger att det är viktigt att lyssna på kroppen när man jobbar ute i trädgården.

– Ta mikropauser och även lite längre pauser. Om man skadar sig tycker jag man ska söka upp en naprapat eller sjukgymnast eller kanske vårdcentral om man har rejält ont och få instruktioner och råd, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".