Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kåldolmarnas historia med Edward Blom

Edward Blom: Dagens svenska kåldolmar är ganska långt ifrån orginalet.
4:35 min

Det är husmanskost på tisdagsmenyn i P4. Vår guide och ciceron är näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Idag handlar det om en riktigt folkhemsklassiker; Kåldolmar!

Kål är en fantastisk grönsak. Historiskt är det en av få grönsaker som vi haft i Sverige och som gått att odla, man har mest haft ärtor, kålrötter och rovor förklarar Edward Blom. 

Den ändrar sin smak och konsistens efter hur man tillreder den.  Dom första dolmarna som dök upp i Sverige var på 1700-talet i Kajsa Wargs kokbok och då var det ännu förvällda vinblad som användes. Sedan försvenskades rätten kraftigt allt.  

– Vinbladen bytes ut mot kålblad. Alla dyra kryddor ersattes. Och man började servera dolmarna varma med brunsås och potatis. För det är ju inte husmanskost om man inte får brunsås och potatis till konstaterar Edward Blom.

Väldigt många har hört historien om Karl den XII som med sina Karoliner var nere i Turkiska Bendler och fick smak för kåldolmar.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".