Catrin Eliasson och mamma Inger.
Catrin Eliasson och visar en bild på sin mamma Inger. Foto: Anna Ahlström/SR

Antalet patienter som är missnöjda med vården ökar

Catrin Eliasson: Mamma har orsakats väldigt mycket onödigt lidande
5:20 min

Antalet fall som anmäls till patientnämnden inom landstinget Västernorrland har ökat de första månaderna i år jämfört med de första månaderna de senaste åren.

Vilka erfarenheter har du från vården? Har du gjort någon anmälan till patientnämnden? Berätta i kommenteringen eller mejla anna.ahlstrom@sverigesradio.se

Catrin Eliasson i Sundsvall har anmält hur hennes mamma Inger behandlades innan hon dog. Bland annat visade det sig att hennes blödande magsår var cancer. Vi har tidigare berättat om Inger som skickades i en taxi i tolv mil från Sundsvalls sjukhus till Sollefteå med det som man då trodde var blödande magsår.

Redan ett par veckor innan den resan åkte Inger in på sjukhus med svåra magsmärtor och fick då en cancerdiagnos. Läkaren menade att tumören inte gick att operera och att Inger borde få palliativ vård, eftersom det inte fanns någon behandling som kunde stoppa cancern. Man ville istället satsa på att lindra hennes smärta och på det viset öka livskvaliteten den sista tiden i livet. Men därefter gjorde en ny läkare bedömningen att det inte alls handlade om cancer, utan menade att hon hade lunginflammation och ett fult magsår. Inger skickades då hem med penicillin och magsårsmediciner.

Ett par veckor senare hittade Catrin Eliasson sin mamma hemma, hon hade kräkts blod så de åkte in på sjukhus igen. När Catrin trodde att hon lämnat sin mamma i trygga händer på sjukhuset sattes Inger i en taxi och transporterades 12 mil för att vårdas på Sollefteå sjukhus på grund av platsbrist i Sundsvall. Framme i Sollefteå konstaterades det att Inger troligtvis fått syrebrist i hjärnan som gjorde att hon tappade närminnet.

– Hon har orsakats väldigt mycket onödigt lidande. Hade man gjort rätt från början är det mycket som hon inte hade blivit utsatt för. Hade sjukvården vetat att hon hade cancer hade hon nog inte blivit skickad i en taxi till Sollefteå med inre blödningar, säger Catrin Eliasson.

Det var först när ansvarige läkaren på det korttidsboende, dit Inger fick flytta efter turen till Sollefteå, skrev en remiss att Inger skulle bli ordentligt undersökt igen som en ny röntgen gjordes och visade att Inger faktiskt hade cancer. Det hade då nästan gått två månader från den första cancerdiagnosen.

Catrin Eliasson har flera exempel på händelser från hennes mammas sjukdomstid som gjorde att hon anmälde till patientnämnden. Hon berättar bland annat att hennes mamma fick vänta i nio timmar på akuten med en TIA, som sen övergick till en stroke och medförde att Inger blev försvagad på vänster sida. 

– Det var som att de hela tiden försökte hålla henne från slutenvården. Jag har fått fajtas för att hon skulle få vård, säger Catrin Eliasson.

Inger dog i början av mars. Hon fick till sist komma till Hospice, där hon fick palliativ vård och tillräckligt med smärtlindring.

Fallet har anmälts till både Inspektionen för vård- och omsorg och till patientnämnden. 

Anmälningar till patientnämnden

Anmälningar till patientnämnden januari - april

2016: 506

2015: 429

2014: 376

2013: 382

2012: 344

2011: 313

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".