Mikael Schmidt diskar i den marinblå väst som arbetsgivaren tillhandahållit, men med privat, grå t-shirt. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Arkivfoto: Peter Hansson/Sveriges Radio. Personen på bilden har inget samband med texten.

Allt fler killar söker till vårdutbildningar

"Jag tror att jag skulle vara en jäkel på att rulla hår"
4:46 min

Antalet män som läser till undersköterska ökar och på utbildningen i Ånge är 50 procent killar. 

– Bara killarna får prova på jobbet så kommer många av dem att fastna och bli kvar. Det säger Peder Berg som är undersköterska och jobbar i projektet Upplevelseverkstäder där han presenterar yrket för fjortonåringar, både grabbar och tjejer, för att få fler att intressera sig för att utbilda sig.

Att det finns ett ökat intresse för att jobba inom vård och omsorg är klart. Allt fler killar söker till vårdutbildningar och i Ånge är 50 procent pojkar vilket är mycket ovanligt.

Idag är männens andel av personalen i vård och omsorg i Västernorrland cirka 18 procent men det kommer att bli en förändring väldigt snart.

Det handlar dock om att höja statusen för jobbet:

Vårat jobb är ett rock´n roll-yrke. Ingen dag är den andra lik. Hade vi haft en lite bättre uniform och sirener när vi kom som undersköterskor så hade vi haft bättre attraktionskraft till yrket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".