Agnes Schön Tinnerholm och Leon Martinsson pratade inför konserten med 12 åringarna Rahiel Tekle och Ervin Aliji
1 av 2
Gymnasieeleverna Agnes Schön Tinnerholm och Leon Martinsson pratade inför konserten med 12 åringarna Rahiel Tekle och Ervin Aliji från St. Olofsskolan i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
I finalen bjöd eleverna från musikestetiska programmet vid Sundsvalls gymnasium upp alla elever från St. Olofsskolan på scenen.
2 av 2
I finalen bjöd eleverna från musikestetiska programmet vid Sundsvalls gymnasium upp alla elever från St. Olofsskolan på scenen. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

12-åringar och 18-åringar skapar musik tillsammans

Gemensam konsert med elever från St. Olofsskolan och Hedbergska skolan
3:49 min

Vid lunchtid på onsdagen hölls en ovanlig konsert på Hedbergska skolan i Sundsvall. Det var elever från St. Olofsskolans klass sex som hade skrivit texter som tonsatts och bearbetats musikaliskt av musikestetiska programmet på Sundsvalls gymnasium.

Resultatet blev en konsert där 18-åringar mötte 12-åringars värld.

Det handlar om krig, om allas lika värde och om barn som inte får leva med sina föräldrar.

Gymnasieeleverna Agnes Schön Tinnerholm och Leon Martinsson var imponerade över de texter de fått att jobba med.

– Det är ganska sjukt att få ta del av så stora saker från 12-åringar för man tänker att de inte ska ha så mycket kunskap om sådana saker, säger Agnes Schön Tinnerholm. För sjätteklassarna Rahiel Tekle och Ervin Aliji var däremot valet av texter lätt.

– Det handlar om krig, om allas lika värde och om barn som inte får leva med sina föräldrar.

Idén till en gemensam konsert kom från St. Olofsskolan där barnen hade skrivit texter. Peter Holm, musiklärare på Hedbergska skolan planterade sedan idén hos sina elever på musikestetiska programmet, resultatet blev en musikupplevelse med större tyngd och allvar än vad många hade förväntat sig.

– Först blev jag lite ledsen när jag läste de här texterna, berättar Peter Holm. Men sen så tänkte jag att det här ska ju ut och det kan våra ungdomar hjälpa till med.

– Med det är inte bara svåra texter utan också partytexter som "vi glider in på klubben, grabbarna fixar luggen". Det blir ändå uppenbart att de här ungdomarna inte har samma trygga tillvaro som när jag växte upp i Luleå, fortsätter Peter Holm och poängterar att känslan av att betyda något för någon har varit det mest givande. Tonåringar kan ofta vara egocentriska men här har de varit tvungna att öppna upp sin bubbla och insett att de själva inte är viktigast, utan det är de här tolvåringarna som vi nu ska hjälpa.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".