Marju Dahmoun, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Västernorrland.
Marju Dahmoun, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Västernorrland. Foto: Billy Abraha/SR

Statliga pengar ska förbättra förlossningsvården i Västernorrland

Marju Dahmoun: Avsikten är att ha en ökad närvaro av barnmorskor
1:10 min

Landstinget Västernorrland har fått 12,5 miljoner kronor i statliga medel för att förbättra förlossningsvården och kvinnors hälsa. Pengarna ska bland annat användas till att anställa fler barnmorskor.

I Sundsvall ska man öka bemanningen med tre och en halv barnmorsketjänster och fem undersköterskor. I Örnsköldsvik ska tre barnmorskor anställas och i Sollefteå handlar det om en ökning med två undersköterskor.

Trygghet under förlossningen är avgörande.

– Avsikten är att öka närvaron av barnmorskor hos en födande kvinna. Det har nämligen visat sig att trygghet under förlossningen är avgörande för hur väl man kan genomföra en normal förlossning. Det blir mindre behov att genomföra kejsarsnitt, säger Marju Dahmoun, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Västernorrland.

Denna satsning, som är på 12, 5 miljoner kronor, rör dels kvinnosjukvården, dels primärvården. Förutom att fler personer ska anställas så ska man satsa på utbildning för att stärka kvinnors hälsa.

Vad beror satsningen på?

– Satsningen beror på de klagomål som har kommit mot kvinnosjukvården och förlossningsvården. På det här sättet har vi nu en möjlighet att satsa på utbildning. Bland annat om hur man ska förebygga förlossningsskador, säger Marju Dahmoun

Hur ser på den här satsningen?

– Jag är oerhört glad och stolt över detta, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".