Ändalykt med svans.  Brasse Brännström sedd bakifrån - från inspelningen av Pelle Svanslös. Foto: Frida Hedberg/TT
Ändalykt med svans. Brasse Brännström sedd bakifrån - från inspelningen av Pelle Svanslös. Foto: Frida Hedberg/TT Foto: Frida Hedberg/TT

Ordalaget ser fram emot picknickdagen

Ordalaget ser fram emot picknickdagen
21 min

Efter kyliga dagar ser vi fram emot ett annalkande högtryck, ett tillstånd som också präglar vårt program.

Bildtext: Ändalykt med svans.  Brasse Brännström sedd bakifrån - från inspelningen av Pelle Svanslös. Foto: Frida Hedberg/TT


Idag k-märker vi kultis, slagdänga, planka (in) och karbonpapper. Vi födelsemärker klumsigt (trassligt - påhittat av ett barn)

Gynnare är ett intressant ord som betyder olika saker, t ex välgörare och kanalje.

Delikatessjäv är låter lustigt, men är det inte .  Det handlar om tvivel på en beslutsfattares opartiskhet av andra skäl än de som är uppräknade i lagen.

En person är jävig "om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för hans opartiskhet i ärendet". (Wikipedia)

Här är ett e-brev till redaktionen:

"Min mamma Guvor, som var född och uppväxt i Sörfjolsta i Attmars socken använde ordet krumlig. Hon flyttade till Stöde när hon gifte sig 1944. Om hon snappade upp ordet i Stöde eller  om det kom med henne från Fjolsta vet jag inte. Krumlig var hon när hon inte fick till det med fingrarna (så det var sällan, hon var väldigt händig). Valhänt kanske? Sen kanske krumligheten tilltog när hon blev gammal. För mig känns det som om det är samma ord som "klommer". Ni vet Birger Normans dikt "På ryggen". Klommersnickar och såtamålar/ vart bare na pickel/ men håjde på mötan och vart framfödd/ sitt å bresa där på kommunalkontore.

 

Mamma var också "mödd" i fingrarna ibland. Det tror jag var när hon hade frusit eller eventuellt arbetat hårt med händerna och blivit stel och krumlig. Jag tror att man kan bli "mödd" t ex om man använder järnspett och hugger så där rejält i sten så att hela spettet vibrerar. "Hä skväll" säger vi i Stöde.

 

F ö så har jag (utan att komma ihåg källan) hört ett annat ursprung till "dra över en kam". Ursprungligen ska det ha varit ett frisör- eller barberaruttryck och var "man ska inte skära alla över en kam". Då blir det nämligen osköna märken i håret, s k saxmärken.

 

Jag åhörde också ett radioprogram häromsistens där en ung dam sa att "dörren stod på slänt". Eftersom hon av dialekten att döma kom söderifrån så frågade jag en god vän, bördig från Skåne, om det var något lokalt uttryck. Han kände alls inte igen uttrycket utan bedömde det som "Paradise Hotel-svenska" (hur man nu skriver det....).

 

Vänliga hälsningar

 

Arvid Höglund

Sundsvall"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".