Mogårn
Vad skulle det kosta att rusta upp Mogårn egentligen? Uppgifterna går starkt isär inför beslutet i omsorgsnämnden. Foto: Lennart Sundwall/SR

Konsultrapport halverar kommunens renoveringskalkyl

Ny beräkning visar halverad kostnad för renovering
0:51 min

Det är nya turer kring nedläggningshotet mot vård och omsorgsboendet Mogårn i Moliden. Enligt Örnsköldsviks kommun skulle det kosta runt 70 miljoner att renovera boendet, men en ny beräkning av en konsult visar att kostnaden skulle landa på hälften - 35 miljoner kronor.

Det finns ett nedläggningshot mot både Mogårn i Moliden och mot Sidensjögården i Sidensjö. Båda boendena finns i gamla nedslitna lokaler och det krävs stora renoveringar för att det ska fungera i en framtid.

Kommunens egna beräkningar, som lades fram vid ett stormöte tidigare i år, berättade att en renovering av boendet Mogårn som har 50 anställda, skulle kosta runt 70 miljoner kronor.

I det läget anlitade samhällsföreningen en konsult som nu är klar med sitt arbete och där det visas helt andra siffror. Runt 35 miljoner skulle en eventuell renovering kosta.
Samhällsföreningen i Moliden vill inte bekräfta våra uppgifter idag utan hänvisar till onsdagens pressinformation. 

Beslut tas i omsorgsnämnden i juni. Inför beslutet har det bland annat gjorts en landsbygdssäkring som kritiserats hårt av bland andra samhällsföreningen i Moliden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".