Edward Blom, kulturhistoriker och gastronom. Foto: Gunilla Kinn Blom
Edward Blom, kulturhistoriker och gastronom. Foto: Gunilla Kinn Blom

Raggmunkens historia med Edward Blom

Edward Blom: Raggmunkar är en riktigt folklig rätt!
3:43 min

Det är husmanskost på tisdagsmenyn i P4. Vår guide och ciceron är näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Idag har vi stekt på lite raggmunkar med fläsk och lingonsylt. 

Raggmunk är intressant, den är väldigt spridd i Sverige och riktigt folklig. Det är en sorts pannkaka med råriven potatis och den görs i dag mest på vetemjöl. Den steks i ister eller smör tillsammans med tärnat sidfläsk, berättar Edward Blom.

Egentligen är raggmunken dock inte platt som vi är vana att se dem. Historiskt har raggmunkarna inneburit att man stekte hela smeten i en munkpanna. Raggmunkarna var då runda klot och därför namnet, raggiga munkar eftersom det var råriven potatis i smeten.

– Runda klot eller platt, det viktigaste är dock att den serveras med stekt fläsk och lingonsylt slår Edward Blom fast.

Vid mitten av 1800-talet började vedspisen dyka upp i de svenska hemmen vilket gjorde det möjligt med stekta rätter som raggmunkar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".