Tåg på väg mot Umeå. Foto: Billy Abraha/SR
Foto: Billy Abraha/SR

Botniatågs vd: Finns ingen lösning på problemet med cyklar på tåg

"Det är inte helt lyckat det här"
1:42 min

Det är inte tillåtet med cykel på tåget mellan Sundsvall och Umeå, vilket cykelturisten Darren Alff från USA bittert fick erfara när han blev avslängd från tåget i Härnösand. Botniatågs vd, Björn Nilsson, menar att det var olyckligt.

Det är Botniatåg, som kör åt Norrtåg, på sträckan mellan Sundsvall och Umeå. Och vd'n Björn Nilsson beklagar det inträffade.

– Det är inte helt lyckat det här, säger han.

Han medger att det är ett problem att cyklar inte är tillåtet på tåget. Och att det också att framstå som oklart för resenärerna, eftersom det är tillåtet på sträckan Sundsvall Storlien. 

– Jag tycker att vi tillsammans med Norrtåg måste utvärdera hur vi ska klara cyklar på alla linjer vi kör, säger han.

Men för tillfället finns ingen lösning på problemet. Just nu tillåts cyklar i mån av plats - och är därför inte bokningsbara. Och förutom att det ska finnas plats för cyklarna så ska de heller inte inkräkta på rullstolsburna som är tilldelade samma placering som cyklarna i tåget.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".