Kusken Lutfi Kolgjini och hästen Mosaique Face inför Elitloppet 2015.
1 av 2
Kusken Lutfi Kolgjini och hästen Mosaique Face inför Elitloppet 2015. Foto: Marcus Ericsson/TT
Månskäras föl gör ett försök att dia från ett annat sto efter att mamman Månskära dog efter fölningen.
2 av 2
Månskäras föl gör ett försök att dia från ett annat sto efter att mamman Månskära dog efter fölningen. Foto: Lennart Sundwall /Sveriges Radio

Lutfi Kolgjinis sto kan vara räddningen för Månskäras föl

Anna Maria Öberg: Klarar vi det här så ska hon heta Hjärtegull
2:02 min

Efter flera försök med andra ston som inte har fungerat så försöker nu travtränaren Lutfi Kogjini ordna med en transport från Jägersro åt ett av hans ston som förlorat ett föl. 

Anna Maria Öberg som är ägare till fölet vet inte när transporten är möjlig. 

– Han har ett sto som tappat sitt föl. Problemet är att de flesta transporterna norrut gick igår, säger hon. 

Det låter som att han har gett sig sjutton på att han ska få upp det här stoet.

Det lilla fölet får mat varannan timme dygnet runt, men det är viktigt att hon får närheten till en annan häst som kan fostra henne. Lutfi Kolgjinis sto förlorade sitt föl för en vecka sedan. Nu hoppas de att hon kan bli ny mamma åt fölet.

– Egentligen måste man få stoet till fölet så snabbt som möjligt. Det är tre stycken som varit hit med ston och vi har försökt på alla sätt men det går inte. 

Har fölet fått något namn?

– Hennes mamma hette ju Månskära då och jag kallade henne alltid för mattes hjärtegull. Så klarar vi det här så ska hon heta Hjärtegull, säger Anna Maria Öberg. 

Uppdatering 26 maj 2016: Då det till sist bedömdes ha gått för många dagar sedan Kolgjinis sto själv tappat sitt föl så var det ingen lösning för Månskäras föl som fortfarande saknar ett sto vid sin sida.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".