Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Johan Pesula Polisförbundet Sundsvall
1 av 2
Johan Pesula Polisförbundet Sundsvall Foto: Christer Suneson
Länskommunikationscentralen i Sundsvall. Foto: Christer Sunesson/SR
2 av 2
Länskommunikationscentralen i Sundsvall som nu läggs ner. Foto: Christer Sunesson/SR

Nya polisorganisationen börjar med 78 pass övertid

Polisens huvudskyddsombud: Det är fruktansvärt rörigt med dålig planering
3:57 min

Från och med i morgon, torsdag, leds allt polisarbete i halva Sverige från Umeå. De fyra nordligaste länen har då en enda gemensam lednings- och larmcentral i Umeå, RLC. Men redan första veckan måste personalen ta på sig 78 pass övertid.

Vägen till den här förändringen har varit lång och smärtsam. Och ännu, bara timmar innan allt ska fungera, finns många och stora frågetecken.

Huvudskyddsombudet i Sundsvall var förra veckan på vippen att lämna in en anmälan till Arbetsmiljöverket om allvarliga risker för personalen.

- Personalen känner stark oro för de stora förändringarna som nu är här och som skötts mycket dåligt. Man kan inte sova, folk har tvångskommenderats, tvångsflyttas, det krävs mycket övertid och dessutom till låg lön, säger huvudskyddsombudet Johan Pesula.

Men efter extra polismöten i slutet av förra veckan bestämde man sig för att avvakta med anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det är en mycket stor och viktig förändring när polisen från i morgon ska jobba i större regioner och man har hållit på länge med att få ihop Region Nord i Umeå med personal och teknik. Ändå verkar allt väldigt osäkert och rörigt. Så varför har förändringsarbetet gått så ont?

 - Ledningen har inte förmåga. Och tyvärr vet jag att även personerna i ledningen mår dåligt av allt det här, säger Johan Pesula.

Ytterligare en risk är att allmänheten drabbas. Att anmälningar inte når fram eller att frihetsberövade till och med riskerar att glömmas bort i arresten.

- Ja, förutom RLC i Umeå så blir det nytt även här i länet. I onsdags kom direktiven för hur bland annat arrestansvaret ska gå till, det som ska fungera från och med idag - helt galet. Glöms någon i arresten kanske hen riskerar att dö, säger Johan Pesula.

Nu pusslas det för fullt och P4 Västernorrland har uppgifter att det lagts 78 pass med övertid bara första veckan för att kunna bemanna regionledningscentralen i Umeå. Personalen som ska klara detta kommer delvis från Västernorland och som beordrats dit. 

- Det är väldigt mycket övertid. Dessutom kommer schemaändringar från den ena dagen till den andra - och det till personal som nu i fyra månader ska bo på hotell eller stugor i Umeå och som i vissa fall har sin familj med. Det är stor risk att de helt enkelt inte kommer att få ihop sina privatliv och det kommer att gå ut över jobbet, säger Johan Pesula.

Den personal som jobbar i ledningscentralen, i Umeå från i morgon, kallas för operatörer. Där har ett 30-tal anställts i Umeå. Men många är nyutbildade och oerfarna som ska göra svåra bedömningar kring hur många poliser som ska skickas och vart de ska åka.

- Flera har redan hoppat av. Vad jag vet är bara 12 operatörer helt klara. Om det stämmer kan det krävas ännu mer övertid, säger Johan Pesula.

Ska du trots allt lämna in en anmälan till Arbetsmiljöverket?

– Inte just nu men det beror på vad som händer den närmaste tiden, säger Johan Pesula huvudskyddsombud på polisen i Västernorrland.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".