Den fridlysta bombmurklan har ett ovanligt utseende. Som en brun rund påse som är öppen upptill och fylld med en fast svart materia. Foto: Annika Carlsson/Länsstyrelsen Västernorrland
Den fridlysta bombmurklan trivs i gammal granskog. Foto: Annika Carlsson/Länsstyrelsens Västernorrland

Sällsynta svampen bombmurkla på flera platser i Västernorrland

2:56 min

Det tycks vara ett riktigt bombmurkelår i år. Den mycket ovanliga svampen har siktats på omkring femton platser i Västernorrland och nu är både stigfinnare och länsstyrelsen helt till sig.

Elisabeth Nilsson är en välkänd stigfinnare i Ljustorpsområdet och det var när hon var ute för att se till en stig i Mjällådalen i Timrå kommun, som bombmurklan visade sig.

– Jag har letat i flera år för jag har anat att den borde finnas här eftersom det finns gammal granskog här med morän och lite vatten, säger hon.

Just så var det. Sjutton fruktkroppar av den märkliga svampen med ett sammetsbrunt yttre och med en öppning upptill där ett blåskimrande "öga" dallrande kikar tillbaka på besökaren.

– Den samlar på vatten på det här sättet. Ett eget dammagasin, säger Elisabeth Nilsson som också vet att själva skapelsen av den synliga svampen sker redan hösten före.

Så tydligen var det gynnsamma förutsättningar i höstas. Mycelet i underjorden finns förmodligen alltid där och har under vintern mognat fram sina fruktkroppar, bombmurklan.

Länsstyrelsens särskilde svampkonsulent följde senare med ut och då hittades ännu fler bombmurklor.

– Det var verkligen kanonbra, skrattar Elisabeth Nilsson.

Redan nu står det klart att 2016 tycks gå till historien som ett riktigt bombmurkleår. Länsstyrelsen har fått den ena pangnyheten efter den andra att bombmurklor siktats på ett 15-tal ställen i Västernorrland.

– Vi har fått rapporter i närheten av både Indalsälven och Ångermanälven. Det är verkligen roligt eftersom bombmurklan är en av fem fridlysta svampar i Sverige, säger Per Sander, koordinator för åtgärdsprogram för hotade arter på Länsstyrelsen Västernorrland.

Ännu har inga fynd gjorts längs med Ljungan, men det behöver inte vara för sent.

– Våren har varit kall, jag tror att man fortfarande kan hitta den, säger Per Sander.

Bombmurkla

Art i fylum sporsäckssvampar.

Fruktkroppen är ovanligt stor och massiv. Den är 5–12 cm i diameter, med tillplattad ovansida och fylld med en geléartad vätska, som gör den tung. Dess utsida är brun, rynkig och sammetsluden; det sporalstrande skiktet på ovansidan är glänsande och nästan svart.

Bombmurkla förekommer sällsynt i barrskog med tjockt mosstäcke, vari svampen, som lever delvis dold, kan påträffas. Fruktkropparna utvecklas under mars till maj. I Sverige finns arten i de östra delarna av Svealand och Götaland samt i Norrland, men den är hotad på grund av det moderna skogsbruket.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista