Björn Abelsson trafikplanerare Sundsvalls kommun
Björn Abelsson trafikplanerare Sundsvalls kommun Foto: Christer Suneson/Sveriges Radio

Ny skärm visar luftföroreningar i Sundsvall

Trafikplanerare: Vi vill gärna förändra folks resvanor
2:30 min

Sundsvall har länge haft problem med höga halter av partiklar i luften kring gatorna i centrum. Men nu kan man i realtid följa luftens kvalité på en skärm på turistbyrån vid Stora torget. 

Det är Mittuniversitetet och Sundsvalls kommun som gemensamt tagit fram systemet för mätningar av luftpartiklarna.

Mätningarna sker vid flera mätpunkter i Sundsvalls centrum och kan avläsas i realtid på en skärm inne på Visitors center vid stora torget.

– Vi tror att om man ska kunna ändra folks resvanor är det bra att kunna visar hur det ser ut. Dessutom att det gör skillnad hur man beter sig, säger Björn Abelsson, trafikplanerare på Sundsvalls kommun.

På skärmen kan man också få tips hur man kan bidra att göra luften i Sundsvall renare.

Halterna av farliga luftpartiklar på vissa gator inne i Sundsvalls centrum är tidvis högre än gränsvärdena.

Därför dammbinder man gatorna i centrum med salt under vår och höst men också den interaktiva skärmen är en del av att få en bättre luft i Sundsvall

Vi vill att Sundsvallsborna ska bli lite flitigare att använda buss, cykel eller gå. Det är viktigt för folkhälsan. 

Björn Abelsson, trafikplanerare Sundsvalls kommun

Omkring 3000 personer avlider varje år i Sverige i sjukdomar som beror på luftföroreningar. Och Sundsvall har också krav på sig från EU att de farliga halterna måste sänkas annars kan det bli böter.

Problemen är som störst under vår och höst när vinterdäck river upp partiklar från isfria gator. Nu under våren har också saltvatten spridits på vissa av gatorna i Sundsvall för att försöka binda de farliga partiklarna och få ner halterna.

– De senaste tre åren har vi sett färre överskridande av gränsvärdena för partiklar. Det tror vi beror på dammbindningen men också att vi sedan ett par år haft elhybridbussar här i Sundsvall, säger Björn Abelsson, trafikplanerare på Sundsvalls kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".