Hur mycket är västernorrlänningarna beredda att betala i landstingsskatt? Mer än idag säger 63 procent. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Man kan löneväxla från 100 - 10 000 kronor i månaden men högst 20 procent av sin lön. Foto: Ulla Öhman/SR
Katarina Olofsson som är HR-strateg på Landstinget Västernorrland sitter vid ett skrivbord. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Katarina Olofsson som är HR-strateg på Landstinget Västernorrland sitter vid ett skrivbord. Foto: Ulla Öhman/SR

Landstinget lånar anställdas pensionspengar

"Vi följer bara avtalet"
1:20 min

Landstingsanställda som skjuter på sin lön för högre pension får vänta över ett år innan pengarna kommer in på deras pensionsförsäkring.

Löneväxlar du? Spelar det någon roll hur lång tid det tar innan pengarna kommer in på pensionskontot? Kommentera!

För landstinget som arbetsgivare innebär löneväxling att man betalar lägre arbetsgivaravgift med sex procent.
Det som gör det till en förmån för den anställde är att hen får behålla den mellanskillnaden. Ett avdrag på tusen kronor på lönen sätts alltså in som 1060 kronor till pensionsförsäkringen. Den anställde kan också tjäna på att få betala lite mindre i inkomstskatt när hen tar ut pengarna.

Men pengarna sätts inte in på pensionsförsäkringen omedelbart efter att lönen dragits varje månad utan bara en gång om året, den sista mars året efter.

– Om man skulle göra det varje månad så kan det kosta mer att göra det. Vi tar ju inte ut någon administrativ avgift för det här.

HR-strateg Katarina Olofsson som handlägger pensionerna på landstinget hänvisar till att man följer det lokala kollektivavtalet från 2003 som reglerar löneväxlingen.

Om man skulle göra det varje månad så kan det kosta mer att göra det. 

Enligt Katarina Olofsson sätts pengarna under mellantiden in på ett speciellt konto. Exakt hur kontot används vet hon inte, men hon hävdar att landstinget inte tjänar på det.

– Nej, det skulle jag inte säga. Det här är en förmån för de anställda. I dagsläget är det väl inte direkt någon ränta på dem heller, konstaterar Katarina Olofsson, HR-strateg

Det här är en förmån för de anställda. 

En orsak till att man gör insättningar bara en gång om året kan vara att man gör likadant som med de ordinarie tjänstepensionsavsättningarna som också bara sätts in en gång om året just inom kommun- och landstingssektorn. Inom privat sektor däremot sätter man in pengarna varje månad. Vårdförbundet vill att det ska bli minst kvartalsvisa insättningar även inom landsting och kommuner.

Löneväxling

Löneväxling betyder att man skjuter upp en del av sin lön för att ta ut den senare som pension.

Det är bara lönsamt för den som tjänar närmare 40 000 i månaden eller mer. Man kommer då överens med arbetsgivaren, i det här fallet landstinget, att  dra en summa från bruttolönen varje månad och istället sätts den in på den pensionsförsäkring som man har valt. Den här summan som man avstår från sin lön kan vara allt mellan 100 och 10 000 kronor i månaden men högst 20 procent av hela lönen.

Den anställde betalar inkomstskatt på utbetalningarna som kan påbörjas vid 55 års ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".