Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Edward Blom äter på Operakällarens bakficka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fläsklägg och rotmosets historia med Edward Blom

Edward Blom: Vilken härlig kombination!
4:16 min

Det är husmanskost på tisdagsmenyn i P4. Vår guide och ciceron är näringslivshistorikern, kulturhistorikern och gastronomen Edward Blom. Idag har vi fläsklägg med rotmos på menyn. 

I Sverige åt vi nästa bara insaltat och rimmat kött, vilket var konserveringsmetoden från medeltiden till nittionhundratalets början och när det gäller fläsklägget så har den metoden levt kvar, berättar Edward Blom.

Fläsk på svenska betydde ursprungligen bara kött överlag. Det är samma ord som engelskans flesh och tyskans fleisch. Men grisköttet dominerade så mycket i stora delar av Sverige, så ofta när man sa fläsk så tänkte man bara på kött. Det är därför vi idag säger fläskkött vilket egentligen är en tautologi (köttkött) 

– Jag äter alltid med senap, gärna en dijon och ett glas porter eller svagdricka till, slår Edward Blom fast.

Rotmosen är det svenskaste av allt inom husmanskosten. 

– Rotmosen är det svenskaste av allt in om husmanskosten. Det är en svensk grönsak som kommer härifrån och som sedan spridit sig runt den kulinariska världen, säger Edward Blom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".