Anna-Karin Hasselborg
Anna-Karin Hasselborg fick den nya tjänsten som kvinnofridssamordnare i Kramfors kommun. Foto: Lennart Sundwall/SR

Kramfors satsar för att motverka våld i nära relationer

Anna-Karin Hasselborg: Finns ett stort mörkertal
3:47 min

Våld i nära relationer ökar i hela landet. I Västernorrland har den här typen av brott ökat med tolv procent det senaste året.


Kramfors kommun har som en av få små kommuner i landet skapat en ny tjänst som kvinnofridssamordnare. Kriminologen och beteendevetaren Anna-Karin Hasselborg fick jobbet. Hasselborg ska bland annat ta fram riktlinjer och rutiner för hur socialförvaltningen ska jobba och som rör våld i nära relationer.

Ifjol anmäldes 936 fall som rör våld i nära relationer i Västernorrland. En ökning med knappt 12 procent jämfört med 2014.

– Varje dag är det åttio personer i det här landet som anmäler den här typen av brott, säger Anna-Karin Hasselborg.

– Jag kan tänka mig att mörkertalet är större i en mindre kommun. Alla känner alla och det kan vara skamfyllt att anmäla den här typen av brott.

Vad är ditt råd till de som drabbas?

– Våga fråga, våga fråga, upprepar Anna-Karin Hasselborg. Lita på din magkänsla om du hör eller ser något. Ring kvinnofridslinjen och våga fråga, säger Anna-Karin Hasselborg.

Själv har hon precis börjat sitt jobb på denna helt nya tjänst.

– Det är väldigt ovanligt att en liten kommun som Kramfors satsar på detta område. Kramfors ligger i framkant, avslutar Hasselborg.

Anmälningar om brott om våld i nära relationer

2015/2014

Härnösand 110/111

Kramfors 85/55

Okänd 15/10

Sollefteå 85/56

Sundsvall 413/380

Timrå 47/56

Ånge 38/26

Örnsköldsvik 143/143

Totalt: 936/837

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".