Vindkraftverk
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Snart full snurr i största vindkraftområdet i Skandinavien

På onsdagkvällen invigs Skandinaviens största vindkraftområde Björkhöjden och Ögonfägnaden i Strömsunds, Sollefteås och Ragundas kommuner.

Parkerna ligger i Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner, och består av totalt 123 vindkraftverk och är en del av Norrlands största vindkraftsprojekt.

De två nya parkerna förväntas leverera cirka 1,1 terawattimmar årligen, vilket motsvarar hushållsel för omkring 300 000 villor eller 800 000 lägenheter.

De två nya parkerna utgör tillsammans med Stamåsen och Mörttjärnberget i Strömsund och Bräcke en av Sveriges största vindkraftssatsningar som står för cirka tio procent av all vindkraftsproducerad el i Sverige.

Landskapet där vindkraftområdet ligger är kuperat med flera höjder – Björnbomberget, Gammbodberget, Hällberget och Samtjärnkullen.

Närmaste bostadsbebyggelse ligger vid Midsommarhöjden, omkring 200 meter från vindparkens gräns och i Hocksjön, cirka en kilometer från vindparkens gräns.

P4 Västernorrland finns på plats under kvällens invigning och du hör mer om det i din radio under torsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".