Staffan Magnusson bor i Lungsjön granne med vindkraftparken väster om Ramsele.
1 av 2
Staffan Magnusson bor i Lungsjön granne med vindkraftparken väster om Ramsele. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Vindkraftverk mellan Ramsele och Hammerdal.
2 av 2
Vindkraftverk mellan Ramsele och Hammerdal. Foto: Ingrid Engstedt Edfast

Rätten till landet - skogsbrukaren Staffan gläds över bredband och nya vägar

Två män om vindkraft Staffan Magnusson Lungsjön
3:17 min

Staffan Magnusson arbetar som skogsentreprenör i den lilla byn Lungsjön, några kilometer från den nyss färdigställda vindkraftparken mellan Ramsele och Hammerdal, för honom har vindkraftverken bara medfört positiva saker.

"Vi ärver inte jorden av våra fäder, vi lånar den av våra barn", ett talesätt eller ordspråk som ibland har tillskrivits indianerna i Nordamerika - men vem har egentligen rätt till jorden och marken.

Vi ska träffa två män, Staffan och ungefär lika gamla som utifrån skilda utgångspunkter har stark anknytning till samma mark, området mellan Ramsele och Hammerdal där Statkraft just byggt färdigt två vindkraftparker med totalt 123 kraftverk.

Det är som en julgransbelysning i horisonten.

Staffan Magnusson är femte generationen på samma gård i den lilla byn Lungsjön, som numera är granne med vindkraftsparken.

– Tack vare etableringen av vindkraftverken har vi fått bredband och mycket bättre vägar som nu är körbara alla årets tolv månader.

Det enda negativa menar Staffan Magnusson är att de byar som ligger riktigt nära vindkraftparken har problem med ljudet från vindsnurrorna. Ljuset är däremot inget problem från det trettital kraftverk som syns från Lungsjön.

– Det är ju som en julgransbelysning i horisonten, det stör oss inte, det vita är lite väl intensivt, men det röda är bara fint. Vi tänker inte längre på det.

– Det här är enormt viktigt för bygdens fortlevnad, 19 personer har flyttat in i de närbelägna byarna och vindkraftsrallarna har gett jobb till näringarna i byarna.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".