Någon har lagt rabarber på mackorna.
Någon har lagt rabarber på mackorna. Foto: Leif R Jansson/TT

Ordalaget i sedvanlig ordrik dräkt

Ordalaget i sedvanlig ordrik dräkt
20 min

Hur man betonar olika ord i en mening kan skapa en helt annan mening åt meningen.

Vi gör vårt bästa för att ta reda på ursprunget till "hela konkarongen" - och varför envisas media med att kalla flygplanets orangea låda för svart ? Vi funderar en del på den eventuella kopplingen mellan cisterciensermunkar och ordet cistern, samt söker ursprunget till ordet måfå och tar återigen upp uttrycket att lägga rabarber på något.

 

Idag k-märker vi myggjagare, knodd, bodknodd och fax.

Många intressanta funderingar tar vi del av via de e-brev vi får, t ex det här:

 

"Hej!

 

När jag åkte hem från ett besök på biblioteket i Sundsvall så såg jag och undrade över en vägskylt. Där stod "Universitet". Jag vet att det finns ett universitet väst på stan så skylten som sådan visar inte fel, men varför står det inte "Universitetet"? Det är ju inget universitet vilket som helst som ligger där utan ett bestämt, nämligen Mittuniversitetet.

 

Jag undrar också över bruket av obestämda artikeln. Ofta läser jag i tidningen att "N.N är en skådespelare." (Min understrykning). Räcker det inte med att skriva att N.N är skådespelare? Att hen är en råder det väl inga tvivel om, såvitt inte hen leder av personlighetsklyvning. Men då borde det i så fall rätteligen stå att N.N är två skådespelare.

 

För en tid sen köpte jag en bukett blommor på en blomsteraffär. Jag hade valt ut ett antal blommor och floristen gjorde en fin bukett av dem och så sa hon:"Jag ska klippa lite så den blir mera tymplig." Varken före eller efter har jag hört någon använda det ordet. Otymplig, ja, men tymplig? Har Ordalaget någon åsikt? Och när jag nu ändå håller på, hur är det med ord som "ohemul". Hemulen är som bekant en figur i Tove Janssons Muminböcker, men ordet som sådant - använder man det? Att terrängen är oländig det förstår jag, men skulle man kunna säga att den är "ländig" om det är lätt att ta sig fram?

 

Vänligen

 

Arvid Höglund

Sundsvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".