Inne i domkyrkan. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Ellinor Persson, tillförordnad rektor på Ljustorps skola
2 av 2
Ellinor Persson, tillförordnad rektor på Ljustorps skola, säger att de alltid är i kyrkan på skolavslutningarna. "Det är en tradition", säger hon. Foto Billy Abraha

Riksdagen positiv till skolavslutning i kyrkan

Ljustorps skola: Fokus har inte legat på det religiösa
1:30 min

Frågan om skolavslutning i kyrkan eller inte brukar bli aktuell så här års. Tidigare i våras kom riksdagen fram till att det ska vara tillåtet, och man öppnade även för att det kan vara okej med en del religiösa inslag.

Hur gör man på ditt barn eller barnbarns skola? Är avslutningen i kyrkan? Är det viktigt var skolan har sin avslutning? Diskutera i kommenteringen!

Det är Alliansen och Sverigedemokraterna som har drivit igenom frågan om att det ska vara tillåtet med skolavslutningar i kyrkan och att det även ska vara okej med en del religiösa inslag.

Riksdagen har riktat en uppmaning, ett så kallad tillkännagivande, till regeringen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag om hur detta skulle kunna se ut i praktiken. 

En av de skolor i Västernorrland som är i kyrkan när det är skolavslutning är Ljustorps skola i Timrå kommun.

– För oss har det inte handlat om det religiösa, utan vi har lånat det fantastiska rummet av kyrkan. Vi har varit i kyrkan för att det är ett rum där alla får plats, det är en tradition för oss att vara där, säger Ellinor Persson, tillförordnad rektor på Ljustorp skola.

Beskedet från riksdagen om att det ska vara tillåtet att ha skolavslutning i kyrkan gör, enligt Ellinor Persson, att Ljustorp skola och andra skolor som har valt att ha avslutningarna i kyrkan kan känna sig mer trygga i det beslutet.

Men Ellinor Persson säger också att det är viktigt att inte ha några religiösa inslag på avslutningarna, eftersom det skulle kunna leda till att personer exkluderas.

– För mig är det viktigt att vi tänker på hur vi förhåller oss till det här och att vi är neutrala. För mig är skolavslutningen någonting som ska ge ett positivt minne till alla elever, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".