Fotbollsspelare jagar bollen. Foto: Janerik Henriksson/TT
1 av 3
Foto: Janerik Henriksson / TT
Lars Persson. Foto Sara Johansson/SR
2 av 3
Lars Persson. Foto Sara Johansson/SR
Henning Johannesson, biträdande sportchef Mittmedia Sport. Foto: Mikael Nordstrand
3 av 3
Henning Johannesson, biträdande sportchef Mittmedia Sport. Foto: Mikael Nordstrand

Ex-kommunalråd kritiserar Mittmedias textrobot

Persson Skandevall: Det är för dåligt
1:55 min

Mittmedias notiser från fotbollen i de lägre divisionerna skrivs sedan en månad tillbaka av en robot. Förre kommunalrådet i Sundsvall, tillika fotbollsspelaren Lars Persson Skandevall, gillar inte nyordningen.

– Som sportintresserad får jag inte vet någonting om matchen och som nyhetskonsument så ger den mig inget som jag inte skulle kunna hitta någon annanstans, säger Lars Persson, numera vd för innovationsföretaget Bron.

Roboten skapar texter av färdiga formuleringar i en databas och torra matchfakta. Rubrikerna sätts dock fortfarande av människor.

I ett exempel som Persson refererat till i ett kritiskt facebookinlägg rubriceras en match med slutresultatet 4-2 som en "överkörning" trots att matchen var betydligt jämnare än så.

– Den får jag ta på mig, det var jag som skrev rubriken, säger Henning Johannesson, biträdande sportchef på Allehanda. 

– Det var ett tankefel från mig, laget ledde i halvtid och utökade ledningen och då blev det "körde över", men jag har blivit motbevisad av Lars.

Lars Persson tycker att det blir olyckligt när det görs tolkningar av texter som baseras på matchfakta och inte av vad någon faktiskt sett på plats. Han gillar visserligen att Mittmedia experimenterar med metoden men oroas över bristen på journalistisk behandling av materialet.

– Jag betalar pengar för journalistik, fakta kan jag hitta på Svenska Fotbollförbundets hemsida, säger han.

Henning Johannesson menar att man kan göra mer fördjupningar och sammanhangsskapade journalistik genom att låta roboten skriva matchnotiser.

– Den har varit igång i en månad och vi gör ständigt förbättringar. Vi har valt bort en del faktainsamling av ekonomiska orsaker till en början men det skulle kunna bli mycket bättre, konstaterar Henning Johannesson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".