Bildkollage med skylt mot akutmottagningen på Sollefteå sjukhus och biskop Eva Nordung Byström. Foto: Sveriges Radio och Kerstin Stickler
Akutmottagningen på Sollefteå sjukhus och biskop Eva Nordung Byström. Foto: Sveriges Radio och Kerstin Stickler

Biskop Eva Nordung Byström: Rätt av kyrkan att ta ställning

"Man tar ställning för att kämpa för sitt eget samhälle"
2:23 min

Sollefteå-Boteå pastorat tar tydlig ställning i sjukhusfrågan i Sollefteå. Den 19 juni hålls en gudstjänst i Sollefteå stadspark för Sollefteå akutsjukhus bevarande. Svenska kyrkan ska vara engagerad i den oro som finns i samhället, säger biskop Eva Nordung Byström.

Att kyrkan engagerar sig i flera frågor är inte ovanligt. Men ska kyrkan politiskt ta ställning? Det är inte fel att ta ställning, så länge det inte är ren partipolitik, säger biskop Eva Nordung Byström i Härnösands stift.

– Att ta politisk ställning innebär att man engagerar sig i samhället för samhällets bästa. Partipolitiskt är något helt annat och det tar man ju inte ställning i, säger biskop Eva Nordung Byström.

Det är en gammal tradition i kyrkan att lägga fram oro i bön. 

– Man tar ställning för att kämpa för sitt eget samhälle och tar människors oro på allvar. 

Men tar man inte partipolitisk ställning här i Sollefteå med den här gudstjänsten? 

– Det kan jag inte tycka, när man uttrycker det som att man ska samlas för att be för patienter, arbetsro och framförallt för att politikerna ska ta kloka och livgivande beslut. Det är en gammal tradition i kyrkan att man lägger fram oro i bön, konstaterar biskop Eva Nordung Byström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".