Styrelseordförande Peder Björk och vd Ingela Bendrot från Nya Ostkustbanan. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Styrelseordförande Peder Björk och vd Ingela Bendrot. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Nyttoanalys hoppas påskynda beslut om dubbelspår längs Ostkustbanan

Ingela Bendrot, vd Nya Ostkustbanan: Bra att nyttan av dubbelspår kan fås ut successivt
2:56 min

Det nystartade bolaget Nya Ostkustbanan vill gärna få upp förslaget om dubbelspår mellan Gävle och Härnösand högre i prioritering hos regeringen och presenterar nu en nyttoanalys gjord av Sweco.

Analysresultatet i rapporten visar på en stor nytta för både gods- och persontrafik i regionen längs södra norrlandskusten mellan Gävle och Härnösand. Det berättade bolagets styrelseordförande Peder Björk och nytillträdda vd Ingela Bendrot. Enligt rapporten skulle restiden förkortas till hälften och kapaciteten för godsfrakt fyrdubblas om ett dubbelspår skulle byggas på sträckan. Ingela Bendrot tror att projektet har goda chanser att prioriteras upp på regeringens agenda.

– Det finns ett stort sug när det gäller järnvägsinvesteringar. Här är det en järnväg som redan finns, som har stora brister och som kan byggas ut successivt. Det är en stor fördel, just att nyttan kan fås tidigt, pö om pö, säger Ingela Bendrot.

Dessutom ligger sträckan väldigt nära Mälardalen, med sin höga pendlingsbelastning, vilket enligt Bendrot ger en stor konkurrensfördel för Nya Ostkustbanan jämfört med andra projekt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".