Polacken Paweł Serkowski med sin cykel. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Paweł Serkowski från Polen, med sin cykel. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

Trångt men lugnt i midsommartrafiken i Västernorrland

2:58 min

En jämn ström av bilar med fler husvagnar och husbilar än vanligt karaktäriserar trafiken dagen innan midsommarafton på Västernorrlands vägar. Det konstaterar bilisten Pelle Engström.

En udda fågel på vägen är cyklisten Paweł Serkowski från Polen. Han stannar till vid rastplatsen i Myre söder om Sundsvall på sin väg norrut, vidare mot Finland och de baltiska länderna. Han ska fira midsommar i Njurunda, men cyklar främst för att berätta för svenskarna om sin region Kassubien i nordvästra Polen. 

– Min kusin är faktiskt kung i Kassubien, berättar Paweł.

Vid macken i Torsbodabacken norr om Timrå stöter vår reporter på en mer vanlig syn, nämligen en bil med husvagn. I bilen sitter två vuxna och tre barn, ordentligt fastbältade. Familjen Laestander ska fira midsommar i Vallsjön och barnen Anton, Pontus och Julia har inga problem att hålla sams i baksätet.

– Vi spelar på mobilen, säger nioåriga Anton Laestander, som längtar efter att fånga fisk i midsommar.

Pelle Engström är på väg till Härnösand och tycker att det är säkrast att försöka anpassa sig till flytet i trafiken. Inte för långsamt och inte för fort är bäst, menar Pelle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista