Fjärrstyrd flygledning byggs ut - Linköping nästa att styras från Sundsvall/Timrå

2:33 min

Flygledartornet i Sundsvall var först i världen med fjärrstyrd flygledning. Nu vill Luftfartsverket att fler flygplatser ska kunna styras därifrån och ta tekniken vidare ut i världen.

Sedan våren 2015 har flygtrafiken vid Örnsköldsviks flygplats fjärrstyrts från Sundsvall. Nu vill Luftfartsverket utöka verksamheten och har därför bildat ett bolag tillsammans med Saab för att sälja och marknadsföra systemet med fjärrstyrd flygledning.

– Det finns en enorm efterfrågan efter den här typen av lösningar utomlands, säger Olle Sundin, generaldirektör på Luftfartsverket.

Det är såväl små som stora flygplatser som är intresserade men även försvaret har visat intresse. 

– Det här är inte attraktivt för alla och vi kommer inte att få alla att anamma det här men om ett antal år tror vi att alla kommer att välja den är digitala lösningen om men bygger en ny flygplats eller ett nytt torn. 

Flygbolagens ekonomiska situation driver utvecklingen

En anledning till att intresset är stort är att flygbolagen vill minska sina kostnader och Luftfartsverket berättar att det finns en ständig förväntan på dem att effektivisera och minska kostnadsutvecklingen.

– De efterfrågar lägre kostnader för varje delmoment och flygtrafikledning svarar idag för ca 10-15 % av ett flygbolags kostnader, enligt Olle Sundin.

Möjligt att styra alla flygplatser från Sundsvall

Idag är det enligt Luftfartsverket möjligt att fjärrstyra alla flygplatser i Sverige som vill från Sundsvall och just nu pågår ett miljonprojekt för att bygga ut anläggningen. Om- och utbyggnationen innebär att flygledartornet kommer att flyttas några hundra meter och det kommer att vara klart i år.

– Det är en satsning på ungefär 20 miljoner för att vi ska ha kapacitet att fjärrstyra fler.

Även om Olle Sundin uppger att intresset är stort så är det glest med påskrivna avtal ännu. Men att ännu en flygplats styrs från Sundsvall är redan klart. 

– Nästa år siktar vi på att ta in flygtrafikledningen från Linköping som har skrivit ett kontrakt med oss och vill ha den verksamheten fjärrstyrd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista