Delar av Härnösands tak och byggnader som syns från domkyrkans torn. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
1 av 3
Utsikten från Härnösands domkyrkas torn. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Domkyrkokaplanen Christina Grönroos uppifrån i domkyrkans torn med delar av Härnösand i bakgrunden. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
2 av 3
Christina Grönroos är van vid att vara uppe i tornet men får ibland lite darriga ben av höjden. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Härnösands domkyrka entré tagen framifrån med grönskande träd på båda sidor. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
3 av 3
Härnösands domkyrka fyllde nyligen 170 år. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Från toppen av domkyrkan syns hela Härnösand

Domkyrkokaplan: Lite höjdrädd är jag
3:06 min

Från det 46 meter höga tornet ser man hela Härnösand. P4 Västernorrland har besökt Härnösands domkyrka, som nyligen firade 170 år. 

P4 Västernorrland utforskar temat "toppen" och fick följa med upp till toppen av Härnösands domkyrka. Där bor förutom tre klockor även en del fåglar, som tar sig in när luckorna öppnas.

– Det är våldsamma krafter när man startar dem samtidigt, berättar domkyrkokaplanen Christina Grönroos. 

Härnösands domkyrka har en lång historia och ett torn som bjuder på en utsikt som saknar motstycke. I kyrktornet bor tre klockor gjorda i malm. Den största väger 2 ton, den mellersta 1,5 ton och den minsta runt 500 kilo.

I veckan firade domkyrkan 170 år med en jubileumshögtid och aktiviteter i parken. I september ska man dessutom fira jubileet med en jubileumshögmässa. 

Härnösands vita domkyrka stod färdig 1846 efter ritningar av Johan Adolf Hawerman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".