Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

UFO-expedition i Ångermanland

Publicerat torsdag 14 juli 2016 kl 16.07
UFO-Sverige: Vi hade fått trovärdiga observationer
(3:38 min)
UFO-Sverige använder metalldetektor i sitt sökande efter nedgrävda delar från en rymdfarkost. Foto: UFO-Sverige
1 av 2
UFO-Sverige använder metalldetektor i sitt sökande efter nedgrävda delar från en rymdfarkost. Foto: UFO-Sverige
UFO-expeditionen gräver efter delar från en rymdfarkost. Foto: Föreningen UFO-Sverige
2 av 2
UFO-expeditionen gräver efter delar från en rymdfarkost. Foto: Föreningen UFO-Sverige

Organisationen UFO-Sverige har varit i Ångermanland på expedition och letat efter delar från ett flygande tefat som en observatör ska ha varit i kontakt med på 50-talet. Fyra ufologer har varit där och letat med metalldetektor och spadar. 

Våren 2015 blev föreningen UFO-Sverige kontaktade av en man som uppgav att han som liten pojke upplevt något ovanligt i närheten av hans hem i Ångermanland, nära gränsen till Lappland.

Rapportören har berättat om en sommardag på 50-talet då en diskusformad farkost landat på ett fält mellan sjön och byn där han bor. Runt farkosten såg han ett antal små figurer som tycktes banka loss delar från skrovet på farkosten.

Händelsen ska ha resulterat i att han blev ombordtagen på farkosten vilket ledde till fler kontakter under resten av sommaren.

– Vi har uppfattat observatören som väldigt trovärdig och sanningsenlig i det han beskriver. Sedan är det förstås ett intressant fall för oss som vi vill åka upp och kontrollera och se om det fanns något att hitta där, berättar Johan Gustafsson på organisationen UFO-Sverige. 

Under kontakterna får han reda på att delarna som bankats loss ska ha lagts i ett stenröse i närheten av landningsplatsen och han ska då ha blivit ombedd att gräva ner delarna på en lämplig plats.

Nu har UFO-Sverige varit på plats med metalldetektor och spadar för att försöka gräva upp de nedgrävda delarna.

Hittade ni något?

– Nej, det gjorde vi tyvärr inte. Vi grävde och fick en del utslag på metalldetektorn, men det var inte det vi sökte efter, konstaterar Johan Gustafsson, rapportör på UFO-Sverige.

Hade du några förväntningar på att hitta något?

– Det är klart att man har en förhoppning att man ska hitta någonting, men det är ju något man får vara beredd på att man kanske inte kommer hitta det man söker. 

– Vi tar in rapporter från allmänheten om vad de sett och så försöker vi i första hand se om det finns en enkel, känd, naturlig förklaring - vilket det ofta gör, säger Johan Gustafsson på UFO-Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".