Mats Falck på fotbollsplanen i Gottne lutandes mot en regnbågsflagga. Foto: Anton Kårén/Sveriges radio
1 av 2
Mats Falck är ordförande för fotbollssektionen i Gottne IF. Foto: Anton Kårén/Sveriges radio
Fotbollsplanen i Gottne. Foto: Anton Kårén/Sveriges radio
2 av 2
Gottnes hemmaplan Haraldsängen. Foto: Anton Kårén/Sveriges radio

Gottne IF får stöd för sitt integrationsarbete

Mats Falck: Fotboll är en jättebra integrationsport
2:47 min

Gottne If får ett bidrag från stiftelsen Sverige United tack vare deras arbete med att få nyanlända att börja spela fotboll. Nu är det är så många som vill spela i Gottne att deras två lag inte är tillräckligt för att ge alla speltid. 

Gottne IF ligger just nu tvåa i division 3. Men för bara åtta år sedan var det nära att klubben var tvungen att läggas ned. Nu ligger man i toppen av division tre och en del av det är tack vare det integrationsarbete man bedriver. 

I början på säsongen 2015 inträffade det en incident under en seriematch när en man på läktaren uttryckte sig rasistiskt mot en linjedomare. Stämningen blev så pass hotfull att domaren valde att bryta matchen och motståndarlaget tilldömdes seger med 3-0.

Det blev lite av en vändpunkt för klubben som då började jobba aktivt mot antirasism och man tag kontakt med Örnsköldsviks kommun och meddelade att alla nyanlända flyktingar skulle få möjlighet att spela fotboll i Gottne IF.

Responsen har varit positiv från nyanlända som kommer från hela Örnsköldsvik för att spela i Gottne. 

– Det är stort intresse. Vi skulle troligtvis behöva starta ett lag till för att kunna ge speltid till alla, säger Mats Falck som är ordförande för fotbollssektionen i föreningen.  

Får stöd av stiftelse 

Nu beslutar alltså den obundna stiftelsen Sverige United att stödja Gottne IF på grund av deras arbete med nyanlända. Ett stöd som Mats Falck är välkommet hos Gottne. 

– Det blir en bra grej för oss för medel behövs ju alltid. 

– Det här bidraget vi får från Sverige United är ju riktat mot material så att vi kan utveckla träningar och verksamhet på ett bättre sätt, säger Mats Falck.

Sverige United är en obunden stiftelse som jobbar med olika integrationsprojekt inom fotbollen.   

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".